Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eero Tammivuori

Kuvassa varusmies äänestää eduskuntavaaleissa

Kaartin jääkärirykmentin varusmiehet ja varusmiesjohtajat pääsivät ennakkoäänestämään sotilaskotiin.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys sai varusmiehet rientämään vaaliuurnille

Valtteri Vesarinne

Kaartin jääkärirykmentin varusmiehet pitävät laitosäänestystä erittäin hyvänä uudistuksena. Varusmiesten alhainen äänestysprosentti on nähty ongelmana, johon tämä uudistus voi toimia lääkkeenä.

Varusmiesten ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien oli mahdollista ennakkoäänestää eduskuntavaaleissa ensimmäistä kertaa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen joukko-osastojen sisällä. Äänestysmahdollisuuden taustalla on viime vuonna voimaan tullut lakiuudistus, joka mahdollisti laitosäänestyksen nyt myös varuskunnissa. Helsingin Santahaminassa Kaartin jääkärirykmentissä äänestäminen tapahtui varuskunnan sotilaskodissa maanantai-iltana.

Ennakkoäänestyksen järjestämisestä vastasi Helsingin vaalitoimikunta 5, jonka puheenjohtajan Risto Airikkalan mukaan äänestäminen sujui kaikin puolin hyvin Santahaminassa.

– Varusmiesten äänestysaktiivisuus on näyttänyt todella hyvältä. Mitään varmoja tilastojahan meillä ei vielä ole, mutta näyttää siltä että varusmiesten ja samalla myöskin nuorten 18-24-vuotiaiden äänestysprosentti saataisiin nousuun, hän kertoo.

Varusmiehet tietoisia uudesta mahdollisuudesta

Äänestäjien virta sotilaskodissa pysyi varsin tasaisena koko illan ajan. Parhaimmillaan äänestyspaikalla varusmiehet joutuivat jonottamaan hetken ennen kuin pääsivät antamaan äänensä omalle ehdokkaalleen. 

Varusmiesten keskuudessa mahdollisuus äänestää ennakkoon varuskunnassa nähtiin selkeästi hyvänä asiana. Monet varusmiehet totesivat esimerkiksi tutun ja läheisen äänestyspaikan, riittävän äänestämistä koskevan informaation sekä myös oman velvollisuudentunteen olevan ratkaisevia tekijöitä sille, miksi he kävivät äänestämässä. Alikersantti Oscar Smith kertoo äänestäneensä aiemmin sekä kunta- että aluevaaleissa, eikä täten äänestäminen ollut uusi asia hänelle.

– Meitä varusmiehiä on kuitenkin vuosittain se yli 20 000, joten tämä uudistus tekee todella hyvää. Nuoriso ja erityisesti varusmiehet ovat politiikassa aliedustettuja, niin varusmiehenä äänestäminen tuo edustusta koko ryhmälle, sanoo Smith.

Ennakkoäänestäminen ei ole tietystikään ainoa vaihtoehto, sillä perinteisesti monet äänestävät vasta vaalipäivänä. Kaartinjääkäri Kalle Pulkkinen kuuluu tähän ryhmään, eikä äänestänyt vielä maanantaina.

– En ole vielä täysin varma ehdokkaasta ketä äänestän, joten odotan viikonloppuun ja äänestän sitten. Perehtyminen näihin vaaleihin on jäänyt vähäiseksi, jonka takia täytyy vielä miettiä enemmän, hän kertoo.

Pulkkinen on kuitenkin Smithin ja lukuisten muiden varusmiesten kanssa samaa mieltä siitä, että ennakkoäänestysmahdollisuus on erittäin tervetullut. Ilmassa on niin sanottua positiivista ryhmäpainetta. Kun iso määrä varusmiehiä vaikkapa yhdestä joukkueesta aikoo äänestää, liittyvät monet muutkin joukkoon mukaan vaikka eivät olisi muuten olleet aikeissa äänestää.

– Kynnys äänestämiseen on varuskunnassa hyvin pieni. Monet eivät siviilissä välttämättä jaksa käydä äänestämässä, sillä jo äänestyspaikalle meneminen voidaan nähdä liian suurena vaivana. Täällä äänestäminen on kuitenkin helppo ja nopea prosessi, eikä se vie vapaa-aikaa pois juuri ollenkaan, lisää Pulkkinen.