Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Peetu Oksanen

Reserviläisiä MPK:n koulutuksessa.

Uusia reserviläisyhdistyksiä on perustettu tämän vuoden aikana Utsjoelle ja Somerolle.

Demilitarisoidulle Ahvenanmaalle reserviläistoimintaa

Karl Koli

Ahvenanmaalle perustettu uusi reserviläisyhdistys haluaa käynnistää toimintansa mahdollisimman pian.

Reserviläistoiminta on lisännyt suosiotaan merkittävästi tämän vuoden aikana. Monet reserviläisyhdistykset ovat saaneet riveihinsä paljon uusia jäseniä ja uusia yhdistyksiä on perustettu ympäri Suomen kuten esimerkiksi pohjoisin reserviläisyhdistys Utsjoelle. 

Viimeisimpänä myös Ahvenanmaalle on päätetty perustaa reserviläistoimintaa harjoittava yhdistys, Ålands Reservister rf. 

Ahvenanmaan reserviläisyhdistys on merkittävä asia, sillä alue on demilitarisoitu eikä siellä esimerkiksi voi järjestää mitään aseellista MPK:n toimintaa. Yhdistymisvapauden ansiosta sinne voidaan kuitenkin perustaa reserviläisyhdistys, kuten nyt on päätetty tehdä. 

Reserviläisliiton 1. varapuheenjohtajan Ismo Nöjdin mukaan on hienoa että Reserviläisliitto on viimeinkin saamassa paikallisyhdistyksen myös Ahvenanmaalle. 

– Toivomme heille menestystä, runsaasti jäseniä ja monipuolista kokonaismaanpuolustusta edistävää toimintaa. Odotamme jäsenhakemusta liittohallituksen käsittelyyn lähiaikoina, Nöjd kommentoi.

Seuraavaksi Reserviläisliitto käsittelee asiaa ja hyväksyvät yhdistyksen liiton alaisuuteen todennäköisesti syksyn aikana. 

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen on vieraillut Ahvenanmaalla ja tavannut uuden yhdistyksen perustajajäsenet. Keskusteluita on käyty toiminnan käynnistämisestä ja tulevista askelmerkeistä, joten tältä osin yhteistyö on jo käynnistynyt liiton ja yhdistyksen välillä. 

Ukrainan tilanne antoi sysäyksen yhdistyksen perustamiselle

Useimmat vapaaehtoiset ahvenanmaalaiset suorittavat varusmiespalveluksensa ruotsinkielisessä Uudenmaan prikaatissa Dragsvikissa. Heidän määränsä on saapumiserästä toiseen varsin tasainen, yleensä noin 5-10 varusmiestä per saapumiserä. Ahvenanmaan reserviläisten parissa aktiiviselle toiminnalle on Ukrainan tilanteen myötä ollut paljon kysyntää. 

– Kun Venäjä suoritti aggressiivisen hyökkäyksen Ukrainaan, niin monet alkoivat Ahvenanmaalla pohtimaan, että miten he voisivat varautua jopa pahimman varalle. Kun paikallislehdessä julkaistiin uutinen reserviläisyhdistyksemme perustamisesta, niin monet ottivat meihin yhteyttä ja kysyivät, miten pääsevät mukaan toimintaan, toteaa yhdistyksen perustajajäsen, Jonas Back.

Suunnitteilla monipuolista toimintaa

Uuden yhdistyksen tavoitteena on saada toiminta käyntiin mahdollisimman nopeasti. Erityisesti ampumatoiminta halutaan saada sujuvaksi nopealla aikataululla. 

– Meille yksi tärkeimmistä syistä käynnistää toiminta oli se, että halusimme aloittaa sovellettujen reserviläisammuntojen harjoittelun. Kun saamme oman ampumaradan, niin aloitamme välittömästi SRA-kurssit. Pyrimme myös käynnistämään pistooli- ja kiväärikurssit. Nämä ovat suunnattu erityisesti niille, jotka eivät aloita SRA:ta, mutta ovat kiinnostuneet tuliaseiden turvallisesta käsittelystä. Näiden lisäksi olemme suunnitelleet myös tarkka-ammunnan kursseja.

Suunnitteilla on myös muuta koulutusta kuten ensiapu- ja erätaitokurssit sekä marssi toimintaa. Backin mukaan yhdistys on valmistautunut toiminnan järjestämiseen hyvin. 

– Tuleva reserviläisyhdistys pystyy järjestämään monipuolisesti juuri sitä toimintaa, jota ahvenanmaalaiset nyt toivovat, Back kiteyttää.