Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Kuvassa yhdysvaltalaisia sotilaita tutustumassa Puolustusvoimilla käytössä olevaan konekivääriin.

Jo ennen sopimuksen solmimista Suomessa on harjoitellut runsaasti yhdysvaltalaisia sotilaita. Kuvan yhdysvaltalaissotilaat osallistuivat Merivoimien pääsotaharjoitus Freezing Winds 23:een.

Yhdysvaltalaisten joukkojen oikeudet Suomessa taataan niin harjoituksissa kuin sodassakin

Lauri Höyssä

Suomen ja Yhdysvaltojen välisessä puolustusyhteistyösopimuksessa sovittiin esimerkiksi yhdysvaltalaisten pääsystä yhteensä 15:sta Puolustusvoimien alueelle Suomessa.

Valtioneuvosto myönsi puolustusministeri Antti Häkkäselle luvan allekirjoittaa Suomen ja Yhdysvaltojen välinen puolustusyhteistyösopimus (DCA). Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa Yhdysvalloissa maanantaina 18. joulukuuta.

– Sopimus on valmisteltu Ulkoministeriön johdolla, mutta puolustushallinto on ollut prosessissa vahvasti mukana, ulkoministeri Elina Valtonen toteaa valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.

Harjoitustoiminnan lisäksi sopimusta voidaan soveltaa tarvittaessa myös yhdysvaltalaisten sotilaiden toimiessa Suomessa sota-aikana.

Valtioneuvoston yleisistunnon jälkeen virkamiestyönä valmisteltu sopimusteksti julkaistiin ensimmäisen kerran. Ennakkoon sopimuksen arveltiin muistuttavan vahvasti Ruotsin ja Yhdysvaltojen kuudes joulukuuta allekirjoittamaa vastaavaa sopimusta.

Sopimus ei kuitenkaan astu voimaan heti allekirjoittamisen jälkeen, vaan eduskunnan pitää vielä hyväksyä sopimus. Todennäköisesti sopimus astuu voimaan vuoden 2024 aikana.

Sopimuksessa ei sovita miltä tuleva yhteistyö tulee näyttämään, vaan siinä sovitaan ainoastaan yhteistyön puitteista.

Yhdysvaltalaiset selvittävät joukkojensa palveluksessa tekemät rikokset

Yksi keskeisimpiä sopimuksen osa-alueita oli Suomessa oleilevien yhdysvaltalaisten sotilaiden tekemien rikoksien tuomiovallasta sopiminen. 

Sopimuksen mukaan Yhdysvallat tutkii ja sillä on tuomiovalta yhdysvaltalaisten sotilaspalveluksen aikana tekemissä rikosasioissa heidän oleillessaan Suomessa. Vapaa-ajalla tehdyt rikokset pysyvät Suomen tuomiovallassa.

Naton joukkojen harjoittelua muissa jäsenvaltioissa säätelevässä Nato Sofa -sopimuksessa sovitaan suunnilleen samanlaisista tuomiovaltakäytännöistä Naton harjoituksiin osallistuville muiden valtioiden sotilaille. Myös Nato Sofan hyväksyminen on tällä hetkellä Suomessa eduskunnan käsittelyssä.

– Lähtökohta on se, että yhdysvaltalaiset joukot noudattavat heidän lainsäädäntöään ja kunnioittavat meidän lainsäädäntöämme, Valtonen linjaa.

Suomi voi kuitenkin itselleen merkittävissä tapauksissa palauttaa tuomiovallan itselleen haluamissaan tapauksissa.

Jo ennen sopimuksen allekirjoittamista ulkoministeriöstä kerrottiin, että Suomi on varmistamassa diplomaattisella noottienvaihdolla kuolemanrangaistukseen tuomitsemisen mahdottomuuden Suomen maaperällä tapahtuneista rikoksista.

Tuomiovallan osalta sopimus on hyvin samankaltainen kuin Ruotsin DCA-sopimus. Myös Norjan vuonna 2021 allekirjoitettu DCA-sopimus on hyvin läheisesti samoilla linjoilla.

Kuolemanrangaistukseen erikseen kantaa ottavaa noottienvaihtoa mikään muu maa ei ole kuitenkaan aikaisemmin tehnyt.

Yhdysvaltalaiset halusivat Suomen suurille harjoituskentille

Sopimuksessa sovittiin myös Yhdysvaltojen joukkojen käytössä olevista harjoitusalueista Suomessa. Yhteensä yhdysvaltalaiset voivat käyttää Suomessa yhteensä 15 kohdetta, joihin kuuluvat Maavoimien varuskunta ja harjoitusalueiden sekä varastoalueiden lisäksi neljä lentotukikohtaa ja Upinniemen laivastotukikohta.

– Lista on kattava, mutta välttämättä jokaisella listatulla alueella ei tule olemaan toimintaa, se nähdään tulevaisuudessa, Häkkänen kertoo tiedotustilaisuudessa.

Listalla olevien kohteiden lisäksi Yhdysvaltojen joukot voivat tarvittaessa osallistua muualla Suomessa tapahtuvaan harjoitustoimintaan.

Sopimuksessa mainittujen alueiden joukossa ovat muun muassa suuret Rovajärven ja Pohjakangas-Hämeenkankaan harjoitusalueet. Yhdysvaltalaisilla hävittäjillä puolestaan on sopimuksen astuttua voimaan pääsy kaikkien neljän Ilmavoimien joukko-osaston lentotukikohtiin.

Suomen yhdysvaltalaisten käyttöön antamien alueiden määrä noudattaa samaa linjaa kuin Ruotsin aikaisemmin joulukuussa allekirjoitettu vastaava sopimus. Ruotsalaiset lupasivat yhdysvaltalaisten käyttöön yhteensä 17 harjoitusaluetta, satamaa ja lentokenttää. Norja puolestaan antaa Yhdysvaltojen käyttää vain kolmea lentokenttää ja yhtä satamaa alueellaan.