Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: puolustusvoimat

Dagens Nyheter: Ruotsalaiset haluavat asevelvollisuuden takaisin

Kalle Tornberg

Dagens Nyheterin mielipidekyselyn mukaan 72 prosenttia ruotsalaisista palauttaisi jonkinasteisen asevelvollisuuden. Kyselyyn osallistui noin 1 200 ruotsalaista.

Ruotsin valtiopäivät päätti luopua asevelvollisuudesta niukasti kolmen äänen enemmistöllä vuonna 2009, jolloin asevelvollisuuden suoritti 5 000 ruotsalaisnuorta. Mielipidemittausten mukaan yli 60 prosenttia ruotsalaisista halusi säilyttää asevelvollisuuden. Ruotsin maanpuolustusksesta on vastannut ammattiarmeija heinäkuusta 2010 alkaen. Kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää jonkinlaisen asevelvollisuuden palauttamista suhteellisen todennäköisenä.

– Ruotsin puolustusvoimat aloitti kertausharjoitukset uudelleen viime vuonna. Tämä on yksi askel kohti asevelvollisuutta. Lisäksi viimeisen viiden vuoden aikana turvallisuustilanne ja -ympäristö on muuttunut. Ruotsalaistenkin maanpuolustustahto on kasvanut viime vuosina, Lassenius kertoo.

Ruotsilta puuttuu arviolta noin 7 500 sotilasta, merimiestä ja ryhmänjohtajaa. Dagens Nyheterin mukaan puutetta on täydennetty "paperisotilailla"; vanhoilla asevelvollisilla, joiden kertauskoulutus on jäänyt puolitiehen. Ammattiarmeija on osoittautunut lisäksi oletettua kalliimmaksi.

– Asevelvollisuuden palauttaminen voisi olla yksi tapa tilkitä henkilöstövajetta. Ammattiarmeijan palkka- ja materiaalikulut ovat suuret, joten asevelvollisuus on myös yksi keino pienentää henkilöstökuluja.

Myös tutkimusjohtaja David Ahlin arvioi Ruotsin puolustusvoimien rekrytointivaikeuksien vaikuttaneen kansalaisten mielipiteisiin.

Lassenius painottaa, että jäädytetystä asevelvollisuudesta huolimatta Ruotsilla on voimassa 16–70-vuotiaita koskeva sukupuolineutraali maanpuolustusvelvoite.

Norjan ja Tanskan malli mahdollinen

Syyskuussa Suomessa vieraillut Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kertoi asevelvollisuuden palauttamisen olevan yksi vaihtoehto nykyiselle ammattiarmeijalle. Hultqvistin mukaan Ruotsi harkitsee siirtymistä Norjan ja Tanskan malliin maanpuolustuksensa järjestämisessä. Tällöin suurin osa sotilaista on ammattisotilaita, osa varusmiehiä.

– Jos Ruotsi palauttaa asevelvollisuuden, tulee se todennäköisesti perustumaan vapaaehtoisuuteen, jolloin tietty prosenttiosuus henkilöstöstä korvataan varusmiehillä, Lassenius toteaa.

Lasseniuksen mukaan todennäköinen varusmiesten osuus kaikista sotilaista olisi noin kolmasosa.