Cold Response hioo reserviläisten taitoja
Maavoimat osallistuu parhaillaan Keski-Norjassa järjestettävään Cold Response 2016 -harjoitukseen.
Harjoituksessa on noin 430 suomalaista sotilasta, joista valtaosa on kansainvälisen valmiusjoukkokoulutuksen Porin prikaatissa saaneita reserviläisiä. Norjan johtamaan monikansalliseen harjoitukseen osallistuu kymmenestä valtiosta yhteensä noin 13 500 sotilasta.
Alikersantti (res) Kethlin Piirma toimii harjoituksessa huoltokomppanian johtopaikan tilannealiupseerina. Tehtävä on Piirman mukaan mielenkiintoinen.
– Tehtävääni kuuluu muun muassa viestiliikenteen ylläpito sekä tilannekuvan päivitys. Käytännössä teen paljon karttatyötä. Komppanian ja myös pataljoonan tilanne on minulle siis hyvin selvillä, Piirma taustoittaa.
Vuonna 2012 varusmiehenä kansainvälisen valmiusjoukkokoulutuksen saanut reserviläinen on useaan otteeseen aiemminkin päässyt kertaamaan sotilaallisia taitojaan.
– Olen ollut kertausharjoituksissa yhteensä noin kolme viikkoa. Lisäksi olen osallistunut rotaatiokoulutuksiin ja Unifil-operaatioon, Piirma luettelee.
Koulutuksen mukaista harjoitusta
Piirman mukaan Cold Responsessa on päässyt harjoittelemaan asioita, jotka iskostuivat jo varusmiehenä syvälle selkäytimeen.
– Aiemmin opittuja asioita on päässyt soveltamaan käytännössä. Tämä on siitä hyvä harjoitus, että kaikki on pitänyt rakentaa alusta asti itse, kuten viestiyhteyksiin vaadittavat antennit.
Reserviläiset nauttivat harjoituksessa merkittävää luottamusta. Piirma kertoo, että tilannealiupseerin ja johtopaikalla vuorokauden kerrallaan vastaavan upseerin käsiin on uskottu paljon. Hänen mukaansa tehtävä onkin pikkutarkkaa, mutta samalla hyvin laajaa.
– Odotan sitä, että pääsen kunnolla soveltamaan tietoja ja taitojani. Samalla opin uutta ammattilaisilta. Myös pohjoismainen yhteistyö luo harjoitukseen erilaisen ulottuvuuden, Piirma toteaa.
Harjoitusta kotimaan puolustamiseen ulkomailta
Satakunnan jääkäripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Teemu Nurmela toimii harjoituksessa suomalaisen pataljoonan päällikkönä, jossa on mukana myös ruotsalainen ja norjalainen komppania. Nurmelan mukaan harjoituksen tavoitteena on pääasiassa kehittää puolustusta kotimaassa.
– Harjoituksessa kehitetään suorituskykyä kasainvälisessä toimintaympäristössä ja vaativissa olosuhteissa. Ensisijaisena tavoitteena on parantaa kotimaan puolustusta. Kehitämme myös kriisinhallinta- ja valmiusjoukkokonseptia. Englannin kieli tuo oman haasteensa toimintaan, ja sen käyttäminen edistää toiminnan yhteensopivuutta, Nurmela kertoo.