Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Viljami Paimen

Bulgarian ulko- ja varapääministeri Mariya Gabriel kättelemässä Suomen ulkoministeri Elina Valtosta.

Bulgarian ulko- ja varapääministeri Mariya Gabriel kättelemässä Suomen ulkoministeri Elina Valtosta.

Bulgarian ulkoministeri Mariya Gabriel vierailulla Helsingissä – Bulgariasta Hybridiosaamiskeskuksen jäsenvaltio

Matias Jämsén

Vierailu oli askel kohti syvempää yhteistyötä Suomen ja Bulgarian välillä.

Suomen ulkoministeri Elina Valtonen tapasi Bulgarian ulkoministeriksi ja varapääministeriksi keväällä nimitetyn Mariya Gabrielin. Gabriel toimi aiemmin komissaarina vastaten Euroopan unionin innovaatioista ja tutkimuksesta.

Ministereiden tapaamisessa keskustelunaiheina olivat maidemme väliset kahdenväliset suhteet, Ukrainan tukeminen ja Euroopan unioniin sekä Natoon liittyvät kysymykset.

– Bulgaria jatkaa Ukrainan tukemista niin pitkään kuin on tarve, Gabriel totesi.

Gabriel jakoi myös näkemyksensä, miten Ukraina on osa eurooppalaista perhettä ja tukemalla Ukrainaa vahvistetaan eurooppalaisten arvojen toteutumista. Ensisijaisen tärkeää on säilyttää yhtenäisyys Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä, jotta Ukrainan tukeminen on mahdollista, totesi Gabriel.

Molemmat ministerit nostivat esille jaetun huolen jännitteiden kasvamisesta Itämerellä ja Mustanmeren alueella. Kansainväliseen ruokaturvallisuuteen liittyen ministerit painottivat diplomaattisen ratkaisun löytämisen tärkeyttä koskien Ukrainan viljatoimituksia.

Kahdenvälistä ja kansainvälistä yhteistyötä.

– Tervetuloa perheeseen, Gabriel toivotti koskien Suomen Nato-jäsenyyttä.

Gabriel nosti esille Bulgarian ja Suomen välillä harjoitetun hyvän yhteistyön Natossa sekä Euroopan unionissa.

Bulgarian liittyminen Suomessa perustettuun Hybridiosaamiskeskukseen on yksi tapaamisen konkreettisista saavutuksista. Valtonen jakoi näkemyksensä Venäjän levittämän disinformaation torjumisen tärkeydestä. Bulgarian jäsenyys Hybridiosaamiskeskuksessa mahdollistaa sen osaamisen vahvistamisen, Valtonen iloitsi.