Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskar Äyräpää

HMS Diamond sotalaiva Porthsmouthin satamassa Englannissa.

HMS Diamond satamassa Kuninkaallisen laivaston päätukikohdassa, Portshmouthissa tänä kesänä.

Britannian laivaston kehittynein ilmatorjuntahävittäjä vierailee Turussa

Oskar Äyräpää

Yksi maailman kehittyneimmistä sotalaivoista vierailee Turussa.

Britannian kuninkaallisen laivaston Daring-luokan ilmatorjuntahävittäjä HMS Diamond vierailee Turussa sunnuntaihin asti. Hävittäjä on Britannian laivaston ja koko maailman moderneimpia sotalaivoja.

Yleisö ei valitettavasti pääse ihastelemaan laivaa vierailun aikana. 

Aluksen vierailua isännöivän Rannikkolaivaston esikuntapäällikön, komentaja Jan-Erik Aitoksen mukaan Diamondin vierailu on osa rutiinia. 

– Liittolaistemme laivat vierailevat Suomessa lähes viikottain, Aitos sanoo.

Aitoksen mukaan laivalla on tällä hetkellä normaalia enemmän miehistöä mukana. Laivalla normaalisti palvelee noin kahdensadan henkilön miehistö, mutta tällä hetkellä laivassa on noin 240 miehistön jäsentä.

Britannian laivaston mukaan Diamond on yksi maailman kehittyneimpiä sota-aluksia. 152-metrinen laiva on varustettu häiveominaisuuksilla ja äärimmäisen tehokkailla tietokoneilla, tutkilla ja sensoreilla. 

Vaikka alus onkin ilmatorjuntahävittäjä se kykenee myös havaitsemaan sekä tuhoamaan veden pinnalla ja alla olevia uhkia.

– Jos katsoo Itämerta, Diamond on tällä hetkellä alueen suorituskykyisin alus, Aitos toteaa.

Viime viikolla Diamond vieraili Ruotsissa, jossa se toimi yhtenä tapaamispaikkana Britannian pääministeri Rishi Sunakille ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonille. Sunak myös yöpyi yön aluksella ja tarjoili aamupalaa laivan miehistölle.

Aitoksen mukaan HMS Diamond lähtee Turusta sunnuntaina harjoittelemaan Merivoimien kanssa. Harjoitusten päätyttyä alus jatkaa matkaansa seuraaviin tehtäviinsä.