Kuva: Tommy Koponen

Leino Groupin toimitusjohtaja, teollisuusneuvos Liisa Leino palasi kansainvälisistä tehtävistä sukuyhtiön johtoon. Päätös ei ole kaduttanut.

Bisnesnainen on maanpuolustushenkinen

Ville Riihonen

120-vuotisjuhlavuotta viettävä Leino Group Oy on yksi Suomen vanhimmista yrityksistä ja luovinut tiensä läpi sotien ja talouskriisien. Yritystä johtaa Suomen tämän hetken ainoa naispuolinen teollisuusneuvos – rautainen bisnesammattilainen ja maanpuolustushenkinen Liisa Leino.

1930-luvulla valmistunut jylhä, sittemmin useita muutoksia läpikäynyt tehdasrakennus seisoo yhä pystyssä lähellä Salon keskustaa. Humina tehtaan alueella paljastaa töiden olevassa täydessä tahdissa.
Kokoushuoneeseen on katettu kahvit ja eväsleivät.
– Siitä vaan ottamaan, antaa mennä vaan, varusmiehiä rohkaistaan.
Kursailemme aluksi, mutta pakko on suostua – lounaasta on jo aikaa. Kahvi saa aivonystyrät
hereille.

Tuo lämmin vieraanvaraisuus kumpuaa Leino Group Oy:n toimitusjohtajan, teollisuusneuvos Liisa Leinon olemuksesta. Syntyjään salolainen, nykyisin Espoossa asuva Leino on kokenut bisnesammattilainen, joka ei pitkää työpäivää kavahda. Elintarviketeollisuudesta kuluttajaliiketoimintaan ponnahtanut Leino on bisnesihminen jo neljännessä polvessa: Leinon isoisoisä ja tämän poika perustivat aikanaan yrityksen, jota hän nyt johtaa.
– Pienestä asti oli selvää, että liike-elämään haluan mukaan, Leino kertoo.
Kansainvälistä kokemusta tarjosi muun muassa Braunin ja Oral-B:n liiketoimintajohtajan positio itäisessä Keski-Euroopassa, missä Leino vastasi kuuden maan liiketoiminnasta ja organisaatioista. Muutama vuosi vierähti ulkomailla, kunnes tuli aika keskustella sukuyhtiön jatkuvuudesta. Viimeiset 15 vuotta ovat kuluneet yhtiön palveluksessa.

Leino Group lähti liikkeelle puusepänverstaasta vuonna 1898 ja on tehnyt historiansa aikana lukuisia tuotteita: viskuukoneita, sodanajan rekiä, pullonkuljetuslaatikoita Alkolle kieltolain päätyttyä, kaivopumppuja, ja saattaapa monen kesämökillä hyvinkin koreilla Leinovalun nimekäs liesi.
Nykyisin yrityksen tuotanto keskittyy vaativiin, yksilöllisesti suunniteltuihin valukomponentteihin, jotka suuntautuvat pääasiassa metsä-, energia ja ympäristösektoreille.
– Toiminnassamme osaaminen on keskiössä. Halvat ja helpot valut ovat olleet Kiinassa ja Aasiassa jo kauan. Siinä kilpailussa ei kannata olla mukana, Leino toteaa yksiselitteisesti.
Leino aloitti tämän vuoden alussa Salon kauppakamarin puheenjohtajana ja huolehtii tehtävässään sidosryhmien eduista. Tällä hetkellä teknologiateollisuudella ja elinkeinoelämällä menee Suomessa hyvin.
– Suomi on, tosin usean vuoden viiveellä, päässyt viimein mukaan Euroopan kasvuun, joka on jatkunut jo vuosia vahvana. Tosin enää jäljellä on jälkikasvun aika, Leino setvii.
Leino huomauttaa, että Euroopan reunamarkkinana talouden kasvu osuu Suomeen aina viimeisten joukossa ja heikkenee ensimmäisenä.
– Suurimmat taloudet määräävät tahdin; mitä Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä keskenään tekevät ja mitä isossa kuvassa tapahtuu. Taloudessa alkaa olla kuumenemisen merkkejä, eli kyllä laskusuhdannetta lähestytään, Leino avaa.
Vapaa-ajallaan Leino viihtyy metsissä. Hän harrastaa metsätöitä ja käyttää sujuvasti niin moottori- kuin raivaussahaakin. Luonnossa liikuskelu on myös hyvä tapa setviä ajatuksia.
– Monet työasiat, jotka eivät toimistolla ratkea, ratkeavatkin sitten kuin itsestään metsässä, hän väläyttää.
Leino luonnollisesti lukee työnsä puolesta paljon sekä tekee pitkää päivää, mutta harrastaa vastapainoksi myös joogaa. Nuorempana tuli pelattua tennistä.
– Kyllä liikunta on kaikessa mukana ja kiinteä osa hyvinvointia. Tosin metsätyöt aikaansaavat sen, ettei tarvitse salille juuri mennä, Leino toteaa.

Maanpuolustushenkisyys on Leinolla veressä. Isoisä yritti lähteä jääkäriksi, muttei saanut passia. Hän kertoo, että olisi ilman muuta lähtenyt itsekin suorittamaan palvelusta, jos se olisi hänen nuoruudessaan ollut mahdollista.
– Vaan eipä ollut, se kun oli niin kauan aikaa sitten, Leino nauraa.
Hän pitää Suomen maanpuolustusta uskottavana ja korostaa, että sellaisena sen on myös syytä pysyä.
– Oman puolustuskykymme ylläpitäminen on todella tärkeä asia, mutta niin ovat myös vahvat yhteydet kumppanimaihimme. On vaarallista ajatella pärjäävänsä yksin – yhteistyötä pitää pitää yllä, Leino painottaa.
Leino on Maanpuolustuskurssiyhdistyksen jäsen ja istuu yhdistyksen hallituksessa. Yhdistys tukee valtakunnallisen maanpuolustuskurssin käyneiden jäsentensä mahdollisuutta osallistua turvallisuuspoliittiseen keskusteluun ja ylläpitää tietoisuutta ajankohtaisimmista turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa sekä kokonaisturvallisuutta koskevissa kysymyksissä.
Hän kehuu yhdistystä ja maanpuolustuskurssia suuresti.
– Kurssi oli äärimmäisen hieno ja samoin on koko instituutio. Yhdistys on arvokas verkosto, jossa on mukana aktiivisia ihmisiä ja heillä paljon vaikutusvaltaa.

Urallaan kerryttämäänsä kokemusta Leino jakaa useammankin yrityksen hallituksessa. Hallitustyötä hän pitää äärimmäisen mielenkiintoisena ja palkitsevana – liiketoiminnan näköalapaikkana.
– Oma intressini hallitustyöskentelyssä on nimenomaan halu jakaa omaa osaamistani yritysten käyttöön. On huikeaa nähdä toisen yrityksen kehittyvän ja asioiden etenevän. Se on ykkösasia, miksi mukana olen, Leino valottaa.
Leino toimii myös mentorina nuorille yrittäjänaluille sekä johtajiksi hamuaville.
– Omat kokemukseni nuoruudestani auttavat ymmärtämään, millaisia kysymyksiä ja valintoja nuoret kohtaavat, usein vieläpä vähäisellä tieto- ja kokemusmäärällä. Oikeanlainen mentorointi ei ole kädestä pitäen neuvomista – tee näin tai näin – vaan juuri sitä, että auttaa nuorta huomaamaan ja löytämään itse ratkaisut omiin haasteisiinsa, hän korostaa.
Puolustusvoimien tarjoamaa johtajakoulutusta Leino pitää suuressa arvossa. Hänen mukaansa puolustusvoimat kasvattaa hyviä johtajia ja pystyy nopeuttamaan johtajaksi opettelun prosesseja.
– Selkeys, rehellisyys ja jämptiys ovat asioita, joista ihmiset pitävät. Ne ovat myös oman johtamisfilosofiani kulmakiviä, Leino valaisee.
– Omat asiat pitää hoitaa ja kantaa vastuu itsestä ja omasta tekemisestään. Vasta sen jälkeen pystyy positiiviseen vuorovaikutukseen ja tarpeen tullen auttamaan muita.
Leino lähettää terveisensä kaikille tavoitteellisille lukijoille:
– Aktiivisesti ja uteliaasti elämässä eteenpäin. Uskalla tarttua tilanteisiin ja mahdollisuuksiin kiinni. Sillä pääsee elämässä pitkälle.