Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Olli Nurminen

Kuvassa upseerikokelas Lotta Karinen

Upseerikokelas Lotta Karinen katsoo kulunutta varusmiespalvelustaan positiivisin mielin. "Täällä aukesi ihan uusi maailma" Karinen kuvailee.

Huoltokomppanian toimiva varapäällikkö johtaa aurinkoisella mielellä ja esimerkillä

Marianna Kalske

Huoltokomppanian toimivana varapäällikkönä palveleva upseerikokelas Lotta Karinen haluaa olla esimerkillinen ja reilu johtaja. Pian kotiutuva Karinen on pitänyt aurinkoisen asenteen läpi palveluksen.

Vedä juuri niin kuin veditkin, mutta luota tekemiseesi enemmän. Näin upseerikokelas Lotta Karinen neuvoisi itseään, jos voisi lähettää viestin alokas Kariselle. Hänen alokaskaudestaan on nyt aikaa lähes yksitoista kuukautta ja kotiutuminen häämöttää muutaman viikon päässä. 

– On ollut ihan älyttömän yllättävää! Kun tulin palvelukseen, mietin, että lääkintä kiinnostaa ja ehkä aliupseerikurssi. Yhtäkkiä pääsinkin reserviupseerikurssille. Täällä aukesi ihan uusi maailma, enkä olisi ikinä osannut odottaa, että pääsisin näin pitkälle, Karinen pohtii kulunutta palvelusaikaansa.

Pitkälle hän on päässytkin. Karinen palvelee huoltokomppanian toimivana varapäällikkönä Karjalan prikaatissa. Hän kertoo toimivan varapäällikön tehtävän korostuvan sotaharjoituksissa, sillä kasarmilla komppaniasta vastaavat henkilökuntaan kuuluvat päällikkö ja varapäällikkö. Kasarmilla Karinen kouluttaa komppanialle esimerkiksi sulkeisjärjestysharjoituksia.

– Autan päällikköä johtamaan komppaniaa ja silloin, kun päällikkö ei ole paikalla, hoidan hänen tehtäväänsä. Johdan esimerkiksi marssit ja nyrkkiosastoa. Autan myös komppanian taistelusuunnitelman suunnittelussa, Karinen avaa tehtäviään.

Nyrkkiosasto on huoltokomppanian varareserviosasto, jota voidaan käyttää silloin, kun taistelussa tarvitaan lisää tukea. 

– Eli huoltokin taistelee, Karinen naurahtaa.

Karinen on viihtynyt tehtävässään hyvin. Vaikka päivät ovat joskus pitkiä ja koko ajan on paljon tekemistä ja vastuuta, hän nauttii palveluksestaan ja siitä, että pääsee toimimaan isojen kokonaisuuksien kanssa.

– Parasta tehtävässäni on ollut nähdä komppaniakoossa tämä kokonaisuus. RUK:ssa tuli joukkuenäkökulmaa, joten on siistiä nähdä se koko komppania.

Karinen on huomannut palveluksensa aikana, että omalla positiivisella asenteella ja esimerkillä saa ihmeitä aikaan. Kuva: Olli Nurminen

Tarkastuskierroksia ja reservin aurinkoa

Huoltokomppanian toimivana varapäällikkönä Karinen pääsee johtamaan alaisiaan eniten maastoharjoituspäivinä, jolloin hän saattaa käydä tekemässä esimerkiksi päällikön tarkastuskierroksia. 

– Tarkastan joukkueiden asemia, ryhmitystä ja naamiointeja. Harjoitamme myös nyrkkiosastoa ja illalla on päällikön käskynannot. Siitä sitten seuraavaan päivään, Karinen kuvailee maastoharjoituspäiviään. 

Mitä ominaisuuksia komppanian varapäällikön tehtävässä sitten vaaditaan? Karisen mukaan ainakin järjestelmällisyyttä, organisointikykyä ja rauhallisuutta. Johtajana Karinen pyrkii olemaan esimerkillinen ja reilu alaisilleen. 

– Alun perin ajattelin, ettei minusta olisi johtajaksi. Mutta sitten se tuli jotenkin tosi luonnostaan ja nyt tämä tuntuu omalta jutulta. Arvostan johtajiani ja alaisiani täällä ja toivon, että myös minua arvostetaan, Karinen pohtii.

Reserviin siirtyessä Kariselle jää käteen hyvien kokemusten lisäksi tieto siitä, että kaikkien kanssa tulee toimeen ja positiivinen asenne auttaa pitkälle.

– Voi tulla toimeen ihan kaikenlaisten ihmisten kanssa. Ja se, että esimerkillä saa ihmeitä tapahtumaan, kun vain pitää positiivisen mielen.

Sosiaalisuus, arvostus ja aurinko ovat kolme sanaa, jotka Karisen mukaan kuvaavat hänen varusmiespalvelustaan. Hän on nauttinut palveluksen tuomasta sosiaalisuudesta, minkä lisäksi hän kertoo myös arvostuksen isänmaata ja Puolustusvoimia kohtaan korostuneen palveluksen aikana. Auringossa on taas kaksi puolta:

– Alokaskausi oli pitkä ja kuuma, ja nyt saatiin aurinko taas takaisin. Se kuvaa aurinkoa, mutta myös sitä, että mieleni on ollut tosi aurinkoinen. Olen tykännyt olla täällä ihan älyttömästi ja olen pitänyt positiivisuuden loppuun asti. En ole hajonnut kertaakaan, Karinen nauraa.