Tommy Koponen

Tapahtuman lentonäytökset koostuivat puolustusvoimien kaluston taidonnäytteistä. Yleisön mielenkiinnon kohteena oli esimerkiksi kuvassa oleva NH90-kuljetushelikopteri.

Aurinko helli yleisöä Midnight Hawksin siivittämänä

Pietu Heiskanen

Utin jääkärirykmentti avasi tänään torstaina ovensa kiinnostuneille kansalaisille. Komeat lentonäytökset hurmasivat torstai-iltapäivän runsaspäisen yleisön kiitoradan laidalla.

Utin lentotukikohdassa oli tänään ohjelmassa lento- ja toimintanäytöksiä, joista varmasti näyttävin oli ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawks. Neljän Hawk-suihkuharjoituskoneen voimin lentävä ryhmä säväytti yleisön taustamusiikin tahdittamana.

– Toimintanäytösten harjoittelu tapahtuu varsinaisen koulutuksen ohessa, paljastaa Utin jääkärirykmentin komentaja, eversti Jaro Kesänen.

Utissa järjestetty tapahtuma on osa Intti tutuksi -tarjontaa, jossa tarkoituksena on tarjota kansalaisille mahdollisuus tutustua puolustusvoimien toimintaan ja varusmiespalvelukseen. Tänä vuonna puolustusvoimien 100-vuotisjuhlallisuuksien lisäksi myös Utin lentotukikohta täyttää 100 vuotta.

Median edustajia oli saapunut paikalle seuraamaan tilaisuutta. Kesäsen mielestä avointen ovien tapahtumilla on puolustusvoimille suuri merkitys.

– Nämä ovat tärkeitä rekrytointikanavia, jonka lisäksi on hienoa tarjota lähialueen ihmisille mahdollisuus päästä kurkistamaan varuskunnan porttien taakse, Kesänen taustoittaa.

Avointen ovien tapahtuma keräsi paikalle eri-ikäisiä katsojia. Isä Juha-Pekka Mäenpää seurasi näytöstä lastensa, kolmevuotiaan Aleksin ja yksivuotiaan Ellan, kanssa.

 

Toimintanäytösten lisäksi yleisölle oli järjestettyä kalustoesittelyä. Tarjolla oli hernekeittoa ja pannukakkua, jonka lisäksi kiitoradan laidalle oli pystytetty pop up -sotilaskoti. Musiikista lento- ja toimintanäytösten välissä vastasi puolustusvoimien varusmiessoittokunnan showband, joka soitti niin tanssikappaleita kuin omilla varusmiespalvelusaiheisilla sanoituksilla väritettyjä hittikappaleita.

Yleisöä oli saapunut paikalle suuria määriä aurinkoisen kesäkelin ja monipuolisen ohjelman houkuttelemana. Vuosina 1967-1968 laskuvarjojääkärinä palvellut Lasse Koskinen, 70-vuotta, seurasi ohjelmaa vaimonsa Marjan kanssa. Koskisen päässä komeili laskuvarjojääkärien tunnusmerkki, punainen baretti. Hän kertoi tavanneensa aikaisemmin päivällä oman palvelusaikansa kouluttajan.

Marja ja Lasse Koskinen ovat käyneet useasti Utin lentotukikohdassa. Lasse Koskisen laskuvarjohypyt vaihtuivat myöhemmin pariskunnan yhteiseen juoksuharrastukseen.

 

– Yhteensä minulla on 28 laskuvarjohyppyä takana. Silloin hypättiin enemmän kuin tänä päivänä. Nykyään ollaan enemmän helikopterien kanssa tekemisissä, Koskinen valottaa.