Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Rasmus Härkönen

Kuvassa varusmies varaa lippua.

Uudistuksen tavoitteena on parantaa turvallisuutta ja lisätä paikanvarausastetta.

Asevelvollisten jatkossa mahdollista varata istumapaikka junasta

Ilmari Tuokko

Puolustusvoimat uudisti VR:n kanssa asevelvollisten junamatkustamisen paikanvarauksen. Varusmiehet voivat nyt ostaa omalla kustannuksellaan matkustusmukavuutta ja paikanvaraus laajenee koskemaan kaikkia asevelvollisia.

Puolustusvoimat julkaisi 7. heinäkuuta tiedotteen asevelvollisten junamatkustamisen paikanvarauksen uudistuksesta. Uudistus astuu voimaan välittömästi ja koskee kaikkia asevelvollisia.

Asevelvollinen voi varata VR Matkalla -sovelluksen kautta rekisteröitymällä henkilökohtaisen istumapaikan Eko-luokasta palvelusmatkaa varten. Sovelluksessa pystyy myös tekemään ennakkovarauksen lähi- ja taajamaliikenteen junavuoroihin, joihin ei voi varata omaa istumapaikkaa. Sopimus ei koske HSL-alueen junia.

Uudistukset olivat Puolustusvoimien palvelukeskuksella työskentelevän tarkastaja Lea Kukkosen mukaan tarpeen monesta eri syystä. Aiemmin paikanvaraus oli mahdollista vain palveluksessa olevilla varusmiehillä:nyt paikanvaraus on mahdollista kaikilla asevelvollisilla. Uudistuksen myötä siis myös reserviläisillä on mahdollisuus varata paikka junasta.

Uudistuksen tavoitteena on ensisijaisesti lisätä paikanvarausastetta, parantaa turvallisuutta sekä kehittää matkustuksen seurattavuutta niin VR:n kuin Puolustusvoimien osalta.

– Korona-aikana tämä takaa turvallisuutta, koska VR:llä on algoritmi, joka arpoo paikat mahdollisimman kauas toisistaan. Eli nyt kaikki koronaetäisyydet tulee huomioida, etteivät ihmiset istu ihan vierekkäin, Kukkonen selittää.

VR Matkalla -sovellus ladataan sovelluskaupasta puhelimeen ja rekisteröidytään käyttäjäksi, jonka jälkeen paikan varaus on mahdollista seuraavan ohjeistuksen mukaan.

Kuva: Puolustusvoimat

Varattu lippu käy ainoastaan lipussa osoitettuun junavuoroon. Varattu junamatka on mahdollista peruuttaa sovelluksesta, ja matka tuleekin perua heti, jos estyy matkustamasta. Varusmiehellä pitää olla koko matkan ajan päällään Puolustusvoimien lomapuku ja lisäksi mukana täytyy olla varusmieskortti alennuksen perusteen tarkistusta varten tai vaihtoehtoisesti kirjallinen matkaoikeuden osoittava dokumentti. Konduktöörit tarkastavat lipuntarkastuksen yhteydessä myös alennuksen perusteen.

Asevelvollinen voi matkustaa junassa myös edelleen ilman paikanvarausta, mutta sitä ei suositella.

Matkustusmukavuutta omalla kustannuksella

Uudistuksen myötä varusmies voi myös lisätä matkustusmukavuuttaan omakustanteisesti. Matkustusluokkaa voi siis korottaa VR Matkalla -sovelluksessa lisämaksulliseen paikkaan. Tämä korotus ei ole osa Puolustusvoimien ja VR:n tekemää sopimusta, joten asevelvollinen maksaa korotuksen itse.

– Nyt asevelvollisilla on mahdollisuus halutessaan matkustaa esimerkiksi ekstra-luokassa, mutta siinä tapauksessa hän maksaa eko-luokan ja ekstra-luokan hintojen erotuksen itse. Hänellä on siis junassa aina eko-luokan paikka,jos on tehnyt paikanvarauksen, mutta halutessaan hän voi parantaa omaa matkustusmukavuuttaan, Kukkonen avaa.

Varusmiehen on hyvä muistaa, että maksuttomien palvelusmaksujen lisäksi hän saa alennusta myös vapaa-ajan matkoistaan VR:n lähiliikenteessä ja kaukoliikenteessä.

Lisätietoja paikan varaamisesta ja varusmiesalennuksesta löytyy VR:n verkkosivuilta.