Arviointineuvosto haluaa selkeyttä sotilastiedustelulain itsenäisiin vaikutuksiin
Lainsäädännön arviointineuvosto haluaa, että sotilastiedustelulain itsenäiset vaikutukset tuodaan selvemmin esiin tiedustelulakiesityksissä.
Valtioneuvoston kanslian yhteydessä toimiva riippumaton ja itsenäinen lainsäädännön arviointineuvosto antoi lausuntonsa tiedustelulakiesityksistä torstaina 21. joulukuuta. Lausunnossa sotilastiedustelulaista todetaan, että esitysluonnosta lukevan on paikoin vaikea erottaa ehdotettavien sotilas- ja siviilitiedustelulakien sekä osin myös tiedustelun valvontaa koskevia vaikutuksia toisistaan.
Sotilastiedustelulain osalta suorat vaikutukset valtion budjettiin eli henkilötyövuodet ja eurot kyllä esitetään, mutta esimerkiksi toiminnan suuruusluokkaa ei kuvata. Arviointineuvosto katsookin, että laadullisten arvioiden ohella tulisi esittää myös vähintään suuntaa-antavia kuvauksia uudistuksen kohteena olevan toiminnan suuruusluokasta ja ehdotettavien toimenpiteiden vaikutuksista.
Sotilastiedustelulain tuomat muutokset aiheuttavat puolustusvoimille uusien tehtävien ja lisävaltuuksien myötä vuonna 2019 noin kuuden miljoonan euron vuotuiset lisäkustannukset. Tämän jälkeen vuotuiset kustannukset kasvaisivat noin miljoonalla eurolla vuodessa vuoteen 2021 saakka. Arviointineuvoston mielestä suorat kustannukset on esitetty riittävällä tarkkuudella, mutta neuvosto kaipaa tarkempaa arviota uudistuksen vaikutuksista kertausharjoitusten järjestämiseen ja niistä aiheutuviin kustannuksiin.
Arviointineuvosto katsoo myös, että sotilastiedustelusta yrityksille aiheutuvista suorista kustannuksista, jotka tulevat valtion kokonaan korvattaviksi, tulisi esittää tarkempi arvio. Neuvosto kaipaa myös tarkempaa arviota uuden sotilastiedustelutoiminnan aiheuttamasta mahdollisesta lisäkysynnästä kotimaisille it-yrityksille.
Kustannusten ohella tulisi arviointineuvoston mielestä tarkastella ehdottavien toimenpiteiden hyötyjä. Se kaipaakin esimerkkejä hyödyistä strategisen, operatiivisen ja taktisen tason sotilastiedustelulle.
Ehdotettavien toimenpiteiden vaikutuksia puolustusvoimille ja maanpuolustuksen suorituskyvyn tehostumiseen käsitellään neuvoston mielestä varsin suppeasti. Se kaipaakin myös tarkempaa arviota uusien toimintavaltuuksien vaikutuksesta puolustusvoimien toimintakykyyn esimerkiksi sotilastiedustelun aiempaa paremman ennakkovaroituskyvyn mahdollistaman toiminnan tehostumisen seurauksena.
Puolustusministeriö toteaa tiedotteessaan, että ministeriö perehtyy huolellisesti lausunnon sisältöön ja harkitsee, miten arviointineuvoston lausunto otetaan huomioon lopullisessa esityksessä. Tavoitteena on edelleen, että hallituksen esitys asiasta annetaan eduskunnalle tammikuussa.