Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Yhdysvaltaisten Abrams tankki

Arrow 23 toi Abramsit ja Leopardit samalle taistelukentälle

Sotilaat suhtautuvat iloisin mielin mahdollisuuteen päästä harjoittelemaan kansainvälisessä ympäristössä.

Maavoimien Arrow 23 -harjoitus järjestetään Niinisalossa 1.-14.5.2023. Harjoitukseen osallistuu noin 1300 suomalaista sotilasta ja noin 850 sotilasta liittolaismaista.  

Mukana on joukkoja Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Viron, Liettuan ja Latvian asevoimista. Suomesta harjoitukseen osallistuu taistelijoita Panssariprikaatista, Karjalan prikaatista, Jääkäriprikaatista ja Kainuun prikaatista. Lisäksi mukana on helikoptereita Utin jääkärirykmentistä, F/A-18 Hornet -hävittäjiä Ilmavoimista ja elementtejä Panssarikoulusta.

Mekanisoituun harjoitukseen osallistuu noin 200 Puolustusvoimien ajoneuvoa. Ulkomaisia ajoneuvoja mukana harjoituksessa on noin 185. 

Puolustusvoimilta harjoituksessa on mukana muun muassa Leopard 2A4 ja Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuja, Pasi-miehistönkuljetusajoneuvoja, AMOS-kranaatinheitinjärjestelmiä ja CV90-rynnäkköpanssarivaunuja.

Ulkomaalaista kalustoa harjoituksessa ovat yhdysvaltalaisten M1 Abrams -taistelupanssarivaunut ja M2 Bradley -rynnäkköpanssarivaunut, brittiläisten Warrior-rynnäkköpanssarivaunut, virolaisten CV90-rynnäkköpanssarivaunut ja latvialaisten Pasi-miehistönkuljetusajoneuvot.

Harjoituksessa Suomen ja Yhdysvaltojen joukot tekevät yhteistyötä kaikilla tasoilla. Kuva: Olli Nurminen

Teemana interoperabiliteetti 

Yksi harjoituksen päätavoitteista on interoperabiliteetin kehittäminen. Interoperabiliteetilla tarkoitetaan niin joukkojen kuin teknisten järjestelmien yhteensopivuutta.

– Harjoituksessa on hyvin korostunut teknisen interoperabiliteetin merkitys. On tärkeää, että tiedämme tarkasti, miten voimme kommunikoida keskenämme nopeasti, kertoo harjoitukseen osallistuvien yhdysvaltalaisjoukkojen vanhin, everstiluutnantti Jay Ireland.

Irelandin alaisuudessa toimivat harjoitukseen osallistuvat yhdysvaltalaisjoukot. Hänen johtamansa joukot ovat alun perin Yhdysvaltojen Texasista, mutta operoivat tällä hetkellä Liettuassa.

Everstiluutnantti Jay Ireland kuvattuna M1 Abrams -taistelupanssarivaunun edessä. Yhdysvaltojen kalustoa naamioitiin harjoitusta varten naamioverkoilla ja havuilla paremmin Suomen maastoon sopivaksi. Kuva: Olli Nurminen

Oppimista hyvässä hengessä

– On ollut joukoilleni mahtava kokemus päästä näkemään suomalaisten kyvykkyyttä ja samalla harjoittelemaan omaa toimintaamme, summaa Ireland harjoituksen alkua.

Erilainen maasto on tuonut mahdollisuuksia uudenlaisten asioiden oppimiseen. Vaikka Liettuassa operoiville sotilaille Suomen ympäristö ei ole aivan vieras, on erilainen maasto tuonut silti Irelandin mukaan mahdollisuuksia oppimiselle.

Erilainen maasto Suomessa on tuonut meille hyviä mahdollisuuksia oppia hyviä käytäntöjä suomalaisilta, hän toteaa.

Irelandin mukaan harjoituksessa näkyy suomalaisten joukkojen kyvykkyys.

– Sotilaat täällä ovat taitavia ja heillä on hyvä henki päällä, kehuu Ireland suomalaisten suorittamista. 

Suomen puolelta harjoitukseen osallistui varusmiesten lisäksi myös reserviläisiä. Kuvassa Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu. Kuva: Olli Nurminen