Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jesse Liitola

Panssarivaunu ajaa hiekassa.

Toimittajat pääsivät seuraamaan vaunujen toimintaa läheltä.

Arrow 22 -harjoitus kerää panssarivaunuja sekä toimittajia myös Isosta-Britanniasta asti

Soili Kalliokoski

Viime maanantaina alkaneeseen harjoitukseen osallistuu kansainvälisiä joukkoja Isosta-Britanniasta, Latviasta, USA:sta ja Virosta. Harjoitusjoukkojen kokonaisvahvuus on noin 3400 henkilöä.

Niinisalossa ja Säkylässä 2.-13. toukokuuta järjestettävä, Panssariprikaatin isännöimä harjoitus on Maavoimien vuosittain järjestettävä harjoitus, joka on osa Puolustusvoimien vuoden 2022 kansainvälistä harjoitustoimintaa. Harjoitus järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä harjoituksessa pääroolissa ovat varusmiehet, ja syksyllä reserviläiset.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää mekanisoitujen joukkojen toimintaa kansainvälisessä ympäristössä sekä kansainvälisen avun vastaanoton ja isäntämaan tuen antamisen suorituskykyä. Harjoituksen johtajan Panssariprikaatin komentajan, eversti Rainer Kuosmasen mukaan harjoitus on tähän mennessä sujunut hyvin.

– Ensimmäiset pari päivää menivät joukoilla yksikköharjoituksessa ja torstai on nyt ensimmäinen päivä kun harjoitellaan pataljoonat vastakkain. Tästä se kehityspolku etenee viimeistä harjoituspäivää kohti eli perjantaita, kertoo Kuosmanen.

Perjantaina amerikkalaiset ja englantilaiset siirtyvät Säkylään harjoittelemaan. Harjoituksessa on mukana noin 150 panssaroitua ajoneuvoa ja noin 300 muuta ajoneuvoa. Isosta-Britanniasta osallistuvan 120 hengen joukon pääkalustona toimii  Challenger 2 - taistelupanssarivaunu, kun taas Latvian 40 henkinen joukko käyttää suomalaisia, Patrian uusia panssariajoneuvoja.

Harjoitus ulkomaalaisten medioiden suosiossa

Viime vuoden harjoitus keräsi yhteensä kolme mediaa, kun tänä vuonna paikalla oli noin 42 median edustajaa eri maista. Mukana oli toimittajia niin Isosta-Britanniasta, Norjasta, Saksasta kuin Japanistakin. Tuttuja suuria medioita olivat brittiläiset BBC ja Sky News. Erityisesti Nato nousi useaan kertaan esille median kysymyksissä. Kuosmasen mukaan Suomi toisi Natolle sotilaallista osaamista harjoitusten kautta. 

– Meillä on vahva kansallisen puolustuksen traditio ja kulttuuri sekä oma toimiva järjestelmä, jota haluamme esitellä. Se, miten tällainen pieni kansakunta on omilla voimavaroillaan kyennyt ylläpitämään vahvan kansallisen puolustuksen, Kuosmanen kommentoi.

Kuvassa vasemmalla Suomen puolustuministeri Antti Kaikkonen ja hänen vieressään Iso-Britannian puolustusministeri Ben Wallace.

Britannia lupasi tukensa Suomelle

Keskiviikkona Niinisalon sotilaskodissa järjestetyssä mediatapaamisessa Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen sekä Iso-Britannian puolustusministeri Ben Wallace keskustelivat muun muassa Euroopan turvallisuustilanteesta sekä Suomen mahdollisesta liittymisestä Natoon ja siitä syntyvistä vaikutuksista.

Kaikkonen kiitti suomalaisia, brittiläisiä sekä muita kansainvälisiä joukkoja erinomaisesta panoksesta tärkeän harjoitustapahtuman toteuttamisessa. 

– Yhteistyön merkitys korostuu nyt Euroopan haastavassa turvallisuustilanteessa, Kaikkonen sanoi.

Wallace mainitsi puheessaan, että Britannia tukee Suomea sekä Ruotsia oli Nato-prosessin vaihe mikä tahansa. Wallace painotti, että Suomella tulee olla vapaus tehdä itse omat päätöksensä, eivätkä muut maat saa vaikuttaa siihen.

– Liitot tarkoittavat turvallisuutta, sen on historiakin meille osoittanut, Wallace totesi.