Puolustusvoimat/Samuli Haapala

Hankoon merikuljetuksena saapunut kalusto jatkoi matkaa Niinisaloon junakuljetuksella. Army West -harjoitusjoukot pääsivät harjoittelemaan myös junakuljetuksen ja sen purkualueen turvaamista.

Army West harjoittaa isäntämaatuen antamista

Kirmo Liukko

Osana Army West -harjoitusta otettiin vastaan Arrow 19 -harjoitukseen osallistuvia ulkomaalaisia harjoitusjoukkoja. Army West on yksi maavoimien tämän kevään paikallispuolustusharjoituksista.

Army West -paikallispuolustusharjoitukseen osallistuneet joukot olivat muun muassa mukana ottamassa vastaan Porin satamaan saapunutta ulkomaalaista kalustoa ja harjoitusjoukkoja, jotka osallistuvat Arrow 19 -harjoitukseen. Suomalaisten joukkojen lisäksi Arrow 19 -harjoitukseen osallistuu joukkoja Virosta, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista noin 300 henkilön verran.

Porin ja Hangon satamiin saapuneet joukot jatkoivat Arrow 19 -harjoitukseen Niinisaloon, jossa kalustoa pestiin ja desinfioitiin osana Army West -harjoitusta puolustusvoimien Logistiikkalaitoksen reserviläisasiantuntijoiden toimesta.

Porin prikaatin järjestämä Army West -paikallispuolustusharjoitus sijoittuu Etelä-Suomen alueella Porin sataman lisäksi Niinisaloon. Army West -harjoitus on yksi ympäri Suomea järjestettävistä paikallisista harjoituksista. Kevään aikana vastaaviin maavoimien paikallispuolustusharjoituksiin osallistuu yhteensä noin 3400 varusmiestä, reserviläistä ja henkilökuntaan kuuluvaa sotilasta.

– Army West -harjoituksen tavoitteena on henkilöstön harjaannuttaminen sekä varusmiesten ja reserviläisten kouluttaminen paikallispuolustustehtäviin, avaa harjoituksen paikallispataljoonan komentaja, everstiluutnantti Pasi Tolvanen.

Army Westin ensimmäinen vaihe alkoi torstaina 2.5. ja päättyi 6.5., kun ulkomailta saapuneet joukot siirtyivät harjoittelemaan maavoimien mekanisoituun Arrow 19 -harjoitukseen. Army West -harjoitus jatkuu Arrow 19 -harjoituksen päätyttyä 20.-22.5. ulkomaalaisten joukkojen kotiuttamiseen liittyvissä tehtävissä.

– Reserviläiset toimivat yhdessä varusmiesten kanssa. Esimerkiksi reserviläispäällikön johdossa olevassa komppaniassa on varusmiesjoukkueiden lisäksi reserviläisistä muodostettu joukkue, Tolvanen valottaa.

Kalustona on maastohenkilöautoja, henkilöpakettiautoja, maastokuorma-autoja ja PASI-panssariajoneuvoja yhteensä noin 30 kappaletta. Porin prikaatista harjoitukseen osallistuu noin 300 henkilöä ja yhteensä mukana on lähes 450 sotilasta.

Tolvasen mukaan varusmiehiä osallistuu harjoitukseen varuskunnassa ja lähialueella kohteensuojaukseen ja -puolustukseen liittyvissä tehtävissä sekä vartio-, suojaus-, ja opastustehtävissä. Tammikuussa palvelukseen astuneille varusmiehille Army West on ensimmäinen harjoitus joukkueen ja komppanian kokoonpanossa.

– Harjoituksen alku on sujunut erinomaisesti. Kaikki paikallisjoukkojen harjoitustavoitteet on saavutettu ja Arrow 19 -harjoitus on saatu käyntiin suunnitellusti, Tolvanen lisää.