Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ari Manninen

Kuvassa Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen C/D -hävittäjiä Rovaniemen tukikohdassa.

Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen C/D -hävittäjiä Rovaniemen tukikohdassa AFM21-harjoituksessa.

Arctic Fighter Meet 21 -harjoitus on näyttö pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä

Jere Tuononen

Pohjoismainen puolustusyhteistyö korostuu jälleen, kun Suomen ilmavoimat järjestää Rovaniemellä 30.8.–3.9. Arctic Fighter Meet 21 -lentotoimintaharjoituksen, johon osallistuu lisäksi hävittäjiä Ruotsin ja Norjan ilmavoimista.

AFM-harjoituksista ovat vetovastuussa vuorovuosin Suomi, Ruotsi ja Norja – nyt se osui Suomelle. AFM21-harjoitusta isännöi Lapin lennosto ja se suuntautuu Rovaniemen tukikohdan lähiharjoitusalueille. Harjoitusta johtaa everstiluutnantti Tomi Iikkanen.

AFM-harjoitukset ovat osa pohjoismaista puolustusyhteistyötä (NORDEFCO), jonka tavoitteena on vahvistaa osallistuvien maiden kansallista puolustusta sekä tiivistää pohjoismaista yhteistyötä muun muassa erilaisissa puolustusharjoituksissa. 

Suomen ilmavoimista harjoituksessa on mukana F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Ruotsin ilmavoimista harjoituksissa nähdään JAS 39 Gripen C/D -hävittäjiä ja Norjan ilmavoimista F-16 Fighting Falcon -hävittäjiä.

– Yhteistyö ilmenee joukkojen saapumisena lentotukikohtaan sekä lentotoimintana Rovaniemen ja lähikuntien alueella. Rovaniemen tukikohta on ajan saatossa ja harjoitusten myötä hioutunut luontevaksi paikaksi järjestää kansainvälisiä harjoituksia, Iikkanen toteaa.

Arctic Fighter Meet -harjoitus pidetään vuosittain pohjoismaisten yhteistyökumppanien kesken. Tavoite on lentää erilaisten konetyyppien kanssa sekä erityisesti perehdyttää nuorempia hävittäjälentäjiä harjoittelutoimintaan kansainvälisessä ympäristössä. 

Harjoitus on erityinen siinä mielessä, että se on usein nuorille lentäjille ensimmäinen harjoitus, jossa he pääsevät "suunnittelemaan, lentämään ja debrieffaamaan lentoja kansainvälisten yhteistyökumppaniemme kanssa", kuten Iikkanen asiaa kuvailee.

– Harjoitus on saatu tähän mennessä lennettyä suunnitellusti ja keli on suosinut toimintaamme. Oppimista ja onnistumisia on ollut havaittavissa – hymyileviä ilmeitä lennoilta palaavien sankareiden kasvoilla! Loistavaa!, Iikkanen iloitsee.