Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Viljami Paimen

Alikersantti reservissä Mikko Laine karting-radalla.

Suomen suurimmassa kartingsarjassa kisatapahtumajohtajana toimiva Mikko Laine on hyödyntänyt siviiliosaamistaan myös reserviläisen roolissa. Hän saapui kartingradalle suoraan kertausharjoituksista, jotka olivat jo toiset tuolla viikolla.

Ammattitaitoa ja osaamista firman vihreissä ja siviileissä

Viljami Paimen

Reserviläiset voivat vaikuttaa omaan poikkeusolojen tehtäväänsä ilmoittamalla aluetoimistolle ajantasaiset tiedot opintojen tai ammatin kautta hankitusta erityisosaamisesta.

Vihdin karting-radan pintaa polttelee kymmenien IAME-moottorien kiihtyvä vauhti. Ilmassa on repivää ääntä, kisan tuntua ja lentää siellä kuvausdronejakin. Kauko-ohjattavat PTZ-kamerat pyörivät telineissään, pysyen hädin tuskin radalla kiitävien kisaajien perässä. 

Kiire ei ole kuitenkaan muuttunut kaaokseksi. Seuraavia kisaajia organisoidaan lähtöviivalle. Aiemmat on jo katsastettu ja ohjattu takaisin varikoille. Tuomarit, järjestyksenvalvojat ja katsojat ovat kaikki paikoillaan ja ensihoitohenkilöstö sekä vaurioituneiden karting-autojen poistoon varattu "raatoauto" toimintavalmiina. Jokainen tiukka kurvi taltioituu alueelle pystytettyjen antennien kautta Starlinkin satelliittinettiin, ja tätä kautta IAME Series Finlandin Youtube-kanavalle.

Kaikki punaiset langat johtavat radan reunalla kohoavaan tekniikkakeskukseen, sinne viritetyn tapahtumahallintajärjestelmän ääreen. Lankoja pitelee käsissään kisatapahtumajohtaja Mikko Laine.

– Olen ohjelmistotekniikan insinööri, tuleva diplomi-insinööri, MBA-tutkinnon omaaja ja tietenkin kaikista tärkeimpänä reservin alikersantti, naurahtaa neljän näytön ääressä istuva Laine. 

Laineella on itselläänkin takana usean vuosikymmenen menestyksekäs kilpailu-ura kartingin parissa. Kansainvälisiä mestaruuksia on kertynyt useita, muun muassa Tillotson MM-kulta 2020, IAME Aasian mestaruushopea 2017 ja Rotax MM-kulta 2014. Kilpailemisen ohella hän haluaa myös edistää lajin harrastamisen edellytyksiä Suomessa.

Kisatapahtumanjohtaja Mikko Laine on yhdessä noin viidenkymmenen vapaaehtoisen kanssa toteuttanut kaikenikäisille kuskeille suunnattua ja kaikille katsojille ilmaista IAME Series Finland -kartingsarjaa vuodesta 2016 lähtien. Kuva: Viljami Paimen

IAME Series Finlandissa ikäluokkia on kahdeksan. Kuljettajia on kahdeksasta ikävuodesta aina eläkeiän paremmalle puolelle. Vanhin kisaaja tällä kaudella on 74-vuotias. Pääluokkien mestarit lähtevät vuosittain kisaamaan IAME-luokkien MM-kilpailuun nimeltään IWF23, joka järjestetään lokakuussa Portugalissa. 

– Kaikki alkoi tapahtumahallintajärjestelmän kehittämisestä, jolla voidaan tehdä kymmenen henkilön työt ehkä puolessa tunnissa. Se on avain henkilöstön, talouden, kisajärjestelmien sekä livestream-toteutuksen hallintaan yhdellä kertaa.

Organisoidakseen ja kouluttaakseen eri tapahtumatiimejä ja koordinoidakseen yhteistyöyritysten toimintaa, Laineen on täytynyt soveltaa insinöörin tietotaitoaan perustavanlaatuisesti. Uuttakin on pitänyt oppia. Onneksi aktiivisen elämäntyylin ja opiskelun yhdistämiseen on löytynyt yllättävä yhteistyökumppani.

Puolustusvoimat kaipaa osaajia ja tarjoaa mahdollisuuksia opinnäytetöiden tekijöille

Puolustusvoimien kertausharjoituksiin, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kursseihin ja jatko-opintoihin aktiivisesti panostava Laine on monesti miettinyt miten löytää päivästä enemmän kuin 24 tuntia. Ylimääräistä tuntia ei ole vielä löytynyt, mutta optimaalinen tapa yhteensovittaa oman arjen elementit kyllä.

– Diplomi-insinöörin opintojen eteen aloin suunnittelemaan opinnäytetyötä, diplomityötä, ja mietin siinä sitten, että mikä olisi makea aihe. Sellainen tuli mieleen, ja ehdotin sitä omalle aluetoimistolle, kertoo Laine. 

Nyt hän tekee mielenkiintoista työtä Puolustusvoimille ja edistää samalla omia opintojaan.

– Siellä tartuttiin ideaani. Aika harva tietää, että Puolustusvoimilla on opinnäytetyöaiheita valmiina, ja he tarvitsevat niille tekijöitä. Eli ei muuta kun ottamaan yhteyttä omaan aluetoimistoon.

Voimavarana reservi, yksilölle ja yhteiskunnalle

Laine kertoo alkujaan yllättyneensä siitä, miten niin monien eri alojen spesialisteja Puolustusvoimien organisaatiossa voidaan tarvita. 

– Jos ajatellaan ihan perus reserviläisjoukkoa, niin sieltä löytyy lähes minkä tahansa alan asiantuntijoita. 

Puolustusvoimissa voidaan ja halutaan hyödyntää myös siviilipuolen osaamista. Pullonkaulaksi muodostuu se, että valtaosalle varusmiespalveluksesta kotiutuvasta väestöstä jää reservin arkistoihin osaamiseksi "opiskelija". Siviilissä kerrytetty osaaminen tulisi oma-aloitteisesti ilmoittaa aluetoimistolle. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa ammatin lisäämistä Digi- ja väestötietoviraston järjestelmään.

– Tarkemmilla tiedoilla ja kysymyksillä voi lähestyä MPK:n valmiuspäälliköitä ja aluetoimistojen henkilökuntaa, jotka osaavat auttaa eteenpäin. Motivoituneita tekijöitä tarvitaan aina, Laine toteaa.


Miehistön tehtävissä varusmiespalveluksen suorittanut voi ylentyä aktiivisen kertaamisen ja aliupseerikoulun täydennyskurssien kautta vaikka sotilasmestariksi asti. Miehistöstä aliupseeriksi -kurssi järjestetään joka toinen vuosi. Tykkimiehenä kotiutunut Laine suoritti MIEHAU20-kurssin vuonna 2020, ja yleni näin alikersantiksi. Kuva: Viljami Paimen

– Kun matkustan kertausharjoituksiin, aika moni tulee juttelemaan junassa että "Hei, sulla on noi kurkkusalaatit päällä, ootko kertaamaan menossa? Mulle ei oo noita kertauskäskyjä tullut ollenkaan, ja se harmittaa kun intoa lähteä kyl olis." Tällöin on hyvä pitää mielessä se, että asiaan vaikuttaa paljon oma aktiivisuus.

Laineella on takanaan 65 Puolustusvoimien kertausharjoituspäivää, 90 sotilaallisia valmiuksia palvelevaa (SOTVA) koulutuspäivää ja 58 MPK:n kurssia, joista osassa hän toimi kouluttajana. Hän pitää Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kurssitarjontaa arvokkaana resurssina. 

– Siellä on todella kattavia koulutusohjelmia. Niiden kautta on mahdollista opetella ihan kokonaan uuden aselajin taidot, ja saada sitä kautta uusi sijoitus myös poikkeusolojen joukoissa. 
 

Ihmismassojen ja kisajärjestelmien hallinta olivat molemmat läsnä niin kartingin IAME Series Finlandissa kuin kesäkuun CIOR-sotilasmoniottelussa. Mikko Laine toimi kyseisissä tehtävissä kummassakin tapahtumassa. Kuva: Viljami Paimen

Mikko Laineen kokemusten pohjalta, vapaaehtoisessa maanpuolustustoiminnassa tapaa nopeasti samanhenkisiä ihmisiä. Myös omaa erityisosaamistaan pääsee harjoittamaan toinen toistaan mielenkiintoisemmilla tavoilla. Esimerkkinä hän mainitsee yhden menneen kesänsä kohokohdista, kansainvälisen reserviupseerijärjestön CIOR:n kesäkongressin sotilasmoniottelun.

– Siellä pääsi tapaamaan monien eri maiden reserviupseereita ja aliupseereita. Tehtiin uusia ystäviä ympäri maailmaa.

Laineen johdolla kesäkongressissa testattiin uutta tapahtumanhallintajärjestelmää, jossa räätälöitiin kullekin osallistujalle henkilökohtaiset tunnistuskortit. Astuttaessa esimerkiksi kasarmiin, kortti leimasi kulkijan sisään, välittäen näin reaaliaikaista tietoa satojen eri vieraiden olinpaikasta Laineen tapahtumanhallintatiimille.

– Se otettiin ulkomaalaistenkin puolesta tosi hyvin vastaan. Olivat ihan ihmeissään että miten meillä oikein ollaan tällaista osattu toteuttaa, IT-insinööri kehaisee.

Laineen kertoman mukaan Puolustusvoimat on yhteisö, jossa tavoitteena on, että asiaa parhaiten osaavat pääsevät tekemään juuri sitä missä ovat hyviä. Kyse on vain siitä, kuinka moni jaksaa tuoda osaamistaan aktiivisesti Puolustusvoimien tietoon. 

– Asia toimii molempiin suuntiin. Puolustusvoimien kontekstista tullaan siviilihommiin ja päinvastoin. Siellä tapaa tosi motivoituneita huippureserviläisiä. Hyviä ystäviä myös.