Eetu Kolehmainen

Kuvassa varusmies täyttää äänestyslappua.

Vuonna 2022 voimaan tullut vaalilain muutos on mahdollistanut ennakkoäänestämisen varuskunnissa jo yli kolmen vuoden ajan.

Alue- ja kuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyy Puolustusvoimien joukko-osastoissa

Reima Miettinen

Laitosäänestys mahdollistaa varusmiesten ennakkoäänestämisen varuskunnissa.

Alue- ja kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 13. huhtikuuta 2025. Ennakkoäänestys toimitetaan 2.–8.4, jonka aikana varusmiehillä on mahdollisuus äänestää ennakkoon kaikissa Puolustusvoimien joukko-osastoissa.

Äänestyksen järjestävä kunta tai kaupunki sopii äänestysajankohdan varuskuntakohtaisesti. Ennakkoäänestys toimitetaan yhtenä tai enintään kahtena päivänä. 

Kevään vaaleissa valitut alue- ja kunnanvaltuutetut päättävät hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä. He vastaavat myös kunnan taloudesta.

Tammikuussa 2022 voimaan astunut vaalilain muutos on mahdollistanut laitosäänestyksen varuskunnissa jo kolmen vuoden ajan.

Ennakkoäänestys Karjalan Prikaatissa

Karjalan prikaatin vaalitilaisuus järjestetään Sotilaskodissa. Paikalla on vaalilautakunta, joka vastaa käytännön järjestelyistä. Vekaranjärvellä äänestyspäivä on perjantaina 4. huhtikuuta. Äänestysmahdollisuus on klo 09:30–14:00.

Ennakkoäänestäminen on mahdollista kaikille varusmiehille, mutta tilaisuus on järjestetty ensisijaisesti niille, jotka eivät pysty äänestämään esimerkiksi pitkän kiinniolon vuoksi.

Karjalan Prikaatissa ennakkoäänestystilaisuuden järjestämisestä vastaa asevelvollisuusesiupseeri, Kapteeni Jarno Mäkinen.

Mäkinen laatii ennakkoäänestyskäskyn, jonka avulla peruyksiköt tiedottavat ennakkoäänestysmahdollisuudesta varusmiehilleen esimerkiksi oppitunnilla tai käskynjaossa. Käsky tulostetaan lisäksi jokaisen perusyksikön ilmoitustaululle.

– Varuskunnassa äänestävien määrä on vähäinen, koska varusmiehiä kannustetaan käyttämään äänioikeuttaan ensisijaisesti lomilla ollessaan, joko ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä.

Varusmiehille tehdään myös tiedettäväksi, että äänestäminen ei ole pakollista, mutta jokaisella halukkaalla tulee olla tosiasiallinen mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan.

– Se johtuu tarkoituksellisesta päätöksestä. Kun tiedotamme asiasta hyvissä ajoin, varusmiehet pystyvät suunnittelemaan äänestämisen lomapäivälle. Varuskunnassa äänestäminen on varavaihtoehto.

Mäkisen mukaan äänestysjärjestelyistä saatu palaute on positiivista. Nykyinen järjestelmä on todettu hyväksi ja toimivaksi.

– Käykää äänestämässä, Mäkinen kannustaa.

Varusmies, kysy virkatietä noudattaen perusyksikkösi henkilökunnalta, mikäli sinulla heräsi kysyttävää äänestämiseen liittyen.