Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Konsta Törne

Kuvassa Niko Katavainen.

Melon mukaan parasta Skorpionissa on vapaus.

Alikersantista artistiksi

Ilmari Tuokko

Hip hop -artisti Meloa eli Niko Katavaista kuunnellaan eri suoratoistopalveluissa satoja tuhansia kertoja kuukaudessa. Intistä alikersanttina kotiutunut, sormiskeittauksen hallitseva suomenmestari Katavainen haluaisi tehdä musiikkia yhdessä Anssi Kelan tai Olavi Uusivirran kanssa.

Astumme valokuvaajan kanssa Helsingin kantakaupunkialueella sijaitsevaan toimistotilaan. Kyseinen toimisto ei ole kuitenkaan niin tavallinen kuin ensivaikutelma antaa olettaa. Toimisto kuuluu nimittäin suomalaiselle indie-levy-yhtiö Skorpionille, jota yhtiön artisti Ibe eli Ilmari Kärki on kuvaillut muun muassa "luovaksi kollektiiviksi". 

Sisällä toimistossa tapaamme Melon, joka julkaisi tänä keväänä uuden Glitter-nimisen albumin. Melo kertoo, että albumin teko aloitettiin suunnilleen samaan aikaan koronapandemian alkamisen kanssa. Koronan alettua elämästä katosi kaikki sisältö, jäljelle jäi käytännössä vain aikaa.

– Vähän kuin olisin päässyt uudestaan intistä. Meillä oli liikaa aikaa, joten teimme musiikkia. Ei siinä ollut mitään sen kummallisempaa ajatusta, meillä oli vain tylsää, Melo selittää Glitterin syntyprosessia.

Melon musiikkia on kuvailtu tummanpuhuvaksi ja ajoittain jopa synkäksi. Melo kuvailee musiikkiaan puolestaan ytimekkäästi turhia kursailematta. 

– Se on minun pääni. Sitä on vaikea kuvailla, mutta se on mitä minun päässä tapahtuu, Melo avaa.

Artistinimi Melo on syntynyt ystävien antamasta lempinimestä. Koripallopelaaja Carmelo Anthony on tunnettu ylimielisyydestään kentällä, ja Melo kertoo olleensa juniorina välillä samanlainen. Carmelosta väännettiin lempinimi Melo, joka on nykyään tuttu myös Spotifyn Suomen Top 50 -listalta. 

Melo kertoo, että hänelllä on useita musiikillisia esikuvia, mutta ei suostu mainitsemaan yhtään nimeltä. Esikuvia on kuulemma liikaa lueteltavaksi. Hän kertoo kuunnelleensa viime aikoina paljon Olavi Uusivirtaa. Hän suostuu kuitenkin kertomaan keiden kanssa hän haluaisi tehdä yhteistyötä.

– Suomesta Anssi Kelan ja Olavi Uusivirran kanssa. Ulkomailta Bon Iverin kanssa, Melo luettelee.

Ujo alikersantti

Katavainen suoritti varusmiespalveluksensa 1/16-saapumiserässä meritiedustelijana Rannikkoprikaatissa Upinniemellä. Intistä on jäänyt Katavaiselle positiiviset muistot, vaikka hänellä oli alussa vaikeuksia sopeutua intin arkeen.

– Olen sosiaalisesti aika huono. Olin ensimmäiset kolme päivää hiljaa. En puhunut kenellekään, mutta kyllä siihen arkeen pääsee sitten kiinni, Katavainen tunnustaa. 

Ensimmäiset kaksi viikkoa Katavainen halusi pois intistä, mutta pian mieli muuttui täysin. Nuorukainen päätti hakea aliupseerikouluun.

– Yhtäkkiä olinkin sitä mieltä, että intti on ihan siistiä. Saa ilmaiset ruuat ja kaikkea. Ei tarvitse ajatella mitään, teet vain sen mitä sanotaan. Sitten aloin tykkäämään siitä touhusta. Päätin hakea aliupseerikouluun ja pääsin sinne, Katavanainen muistelee. 

Intistä on mahdollista saada elinikäisiä ystäviä ja usein palvelusporukasta hitsaantuu todella yhtenäinen. Katavainen muisteleekin palvelustovereitaan lämmöllä. Hän lisää, että intissä joutuu tekemisiin sellaisten ihmisten kanssa, joita ei muuten ikinä kohtaisi. 

Aliupseerikoulun majoitusharjoituksen ja johtamisharjoitusleirin lisäksi Katavaiselle on jäänyt intistä päällimmäisenä mieleen ensimmäinen käynti varusvarastolla. 

– Se säkki painaa tosi paljon. Sitä piti kantaa noin kaksi kilometriä, Katavainen virnistää.

Katavainen sanoo oppineensa intissä, ettei hän jaksa valittaa turhasta. Valittamisen sijasta kannattaa vain tehdä. Hän onkin edelleen vahvasti sitä mieltä, että intissä oli hauskaa.

– Oli kyllä hyvä, että menin, enkä lähtenyt kikkailemaan jotain vapautuksia, Katavainen linjaa.

Melo esiintyi 7. heinäkuuta Helsingissä Allas Sea Poolilla.
Kuva: Julius Konttinen

Vapautta ja brändin rakentamista

Melo on soittanut kitaraa noin 8-vuotiaasta lähtien. Kitaran lisäksi hän on soittanut bassoa ja rumpuja. Intin jälkeen vuonna 2017 Melo aloitti puolestaan räppäämisen. 

– Kun pääsin intistä, minulla ei ollut yhtäkkiä mitään tekemistä. Me aloimme tekemään ystävien kanssa musiikkia. Se meni sitten aika hyvin, Melo kertaa. 

Aika hyvin on suhteellisen vähättelevä kommentti artistilta, jonka musiikkia on kuunneltu miljoonia kertoja eri suoratoistopalveluissa. Melo on saanut myös tunnustusta tekemästään työstä, sillä hän oli vuoden 2020 Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi.

Melo tutustui Skorpionin väkeen kollegansa Iben kautta. Melo julkaisi ennen Skorpioniin liittymistä musiikkiaan suoratoistopalvelu SoundCloudissa, joka on erityisesti uusien artistien suosiossa. Skorpionissa itsekin levyttävä Ibe kehui Melon musiikkia sosiaalisessa mediassa, minkä jälkeen artistit alkoivat juttelemaan netissä.

Melo ja Ibe tapasivat toisensa ensimmäisen kerran Melon keikalla, jonne Ibe toi mukanaan myös Skorpionin taustajoukkoja. Keikan jälkeen Melolle tarjottiin levytyssopimusta Skorpioniin. Skorpionin vahvuudet isoihin levy-yhtiöihin verrattuna tulevat selkeästi esille Melon puheesta. 

– Parasta Skorpionissa on varmaan vapaus. Lisäksi saa itse myös päättää, miltä se levy-yhtiön brändi näyttää. Sitä, miltä asiat näyttävät, ei ole päätetty jossakin saksalaisessa monikansallisessa yhtiössä, Melo kehuu.

Yön taika

Melo julkaisi viime tammikuussa E ja Moncler -tuplasinglet. E-biisissä Melo räppää seuraavasti: "Teinin duunasin mielummi koulun jälkee biittei mun mummon koneel ku urheilin". Melo tekee edelleen biittejä räppäämisen ohella. Glitter-albumilta Melo on tuottanut vain biisin Enempää, mutta on tehnyt biitin esimerkiksi myös rap-artisti Turistin albumille. Tulevaisuudessa hän haluaa mahdollisesti tehdä yhä enemmän biittejä muille artisteille. 

– Minusta tuntuu, että sitten kun olen joku 35-vuotias, niin en voi olla enää siisti räppäri. Silloin tuottaminen on parempi vaihtoehto, Melo maalailee.

Melo kertoo säveltävänsä ja sanoittavansa biisinsä aina yksin yöllä omassa kodissaan. Biisiä ei yleensä jätetä pöytälaatikkoon mätänemään, vaan se tehdään valmiiksi jo seuraavana päivänä studiolla yhdessä tuottajan kanssa. Melon biisit eivät siis synny Yhdysvalloista tutuilla "sessareilla", jolloin studiolla on aina tekijöiden lisäksi täysin ulkopuolisia ihmisiä.

– Semmoiset yhdysvaltalaiset sessarit ovat tosi raskaita, ei siellä pysty keskittymään kunnolla. Jos studiolla on tuntemattomia, niin siellä on mahdotonta tehdä mitään. Se on vähän kiusallista, jos paikalla on muita, koska varsinkin se tekoprosessi on jotenkin niin henkilökohtaista, Melo selittää. 

Melo ja Ibe julkaisivat 30.huhtikuuta biisin Minä vs Maailma, joka oli tehty yhteistyössä Saarioisen kanssa. Videon loppussa Melo esittelee sormiskeittaus taitojaan. Musiikin lisäksi Melo onkin menestynyt myös sormiskeittauksessa, sillä hän on lajin hallitseva suomenmestari. Kisoja ei ole tosin järjestetty sitten vuoden 2010. 

– Ne oli skeittauksen SM-kisat, jotka kulkivat silloin nimellä Helsinki Hookup. Skeittauksen SM-kisat järjestettiin aina Helsingin jäähallilla. Kerran siellä oli Top Sportin järjestämä jäätävän kokoinen sormiskeittausparkki. Osallistuin siihen ja voitin, Melo nauraa.