Älä anna palvelusajan johtaa parisuhdekriisiin

Parisuhde kestää armeijan, vaikka palvelusaika vaatii sen molemmilta osapuolilta paljon.

Santahaminan sotilaspastori Risto Kaakinen piti peruskoulutuskaudellani erittäin valaisevan oppitunnin, jossa hän kertoi muun muassa armeijan vaikutuksista parisuhteeseen. Paljon nähneenä ja pitkän kokemuksen omaavana hän uskalsi väittää, että lähes puolet parisuhteista päättyy intin aikana. Määrä kuulostaa pelottavalta.

Armeija on jokaiselle sen aloittavalle itsessään suuri elämänmuutos. Yhteydenpito on epäsäännöllistä, kun päivät varuskunta-alueella venyvät pitkiksi.

Lähes jokainen varusmies joutuu viettämään ensimmäisen viikonlopun gineksessä, jolloin henkinen koetus on kovilla. Ensimmäiset kaksi viikkoa voivat tuntua parisuhteen molempien osapuolten mielessä piinaavan hitailta.

Kun varusmies saapuu ensimmäisille lomille kannattaa varautua siihen, että kumppanin kanssa käydyt keskustelut painottuu intissä tapahtuviin asioihin. Ja onhan se ymmärrettävää, sillä juuri kyseisellä hetkellä uudella alokkaalla ei pyöri mikään muu mielessä. Kärsivällisyys voi olla koetuksella, mutta kotona olevan kumppanin tulee kuunnella, vaikka ymmärrettävästi oman rakkaan kotiin saapuminen herättää tunteita.

Palveluksen edetessä viikonloppulomien määrä alkaa säännöllistyä. Vaikka leireillä puhelin saattaa jäädä kaappiin, parisuhteen molemmat osapuolet tottuvat armeijan tuomaan etäisyyteen ja osaavat nyt nauttia pienistä yhteisistä hetkistä täysillä.

Varusmiehen tulee tukea ja ymmärtää kotona olevaa kumppania. Kotona aika voi tuntua yksinäiseltä, kun oma rakas ei ole tuttuun tapaan vierellä arjen askareissa. On erittäin tärkeää huomioida toista ja olla myös kiinnostunut kotipuolen asioista.

TJ 0. Varusmiehen aika intissä on ohi. Parisuhde on kestänyt palvelusajasta riippuen kuuden kuukauden - vuoden mittaisen koitoksen. On aika siirtyä viettämään laatuaikaa kumppanin kanssa siviiliin. Kun suhde on kestänyt intin, sitä voi käyttää myöhemmin voimavarana haastavissa tilanteissa.