Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Santeri Väänänen

Lomakkeen täyttämällä voit vaihtaa palveluksen aloittamisaikaasi.

Äkkilähtöjä heinäkuun saapumiserään tarjolla

Viljami Kuusisto

Eri joukko-osastoissa on vapautunut palveluspaikkoja 2/20 saapumiserään. Jos palveluksen aloittamisajankohtaa haluaa vaihtaa, tulee täyttää lomake ja lähettää se omalle aluetoimistolle.

Eri joukko-osastoista on jälleen vapautunut palveluspaikkoja, kun niihin alkuperäisesti määrätyt asevelvolliset ovat syystä tai toisesta estyneet aloittamaan tuolloin palvelustaan. 

Joukko-osastot, jotka tarjoavat paikkoja, ovat: Jääkäriprikaati (Sodankylä), Kaartin jääkärirykmentti (Santahamina), Kainuun prikaati (Kajaani), Karjalan prikaati (Vekaranjärvi, Kouvola) sekä Panssariprikaati (Hattula). 

– Määrät vaihtelevat joukko-osastoittain, noin 10-100 per joukko-osasto, kapteeni Salla Riikonen Maavoimien esikunnasta kertoo. 

Yksittäisiä paikkoja voi löytyä myös muista varuskunnista, joten uusien alokkaiden, jotka haluavat muuttaa palveluksen aloittamisajankohtaa, kannattaa olla aktiivisena ja ottaa itse yhteyttä omaan aluetoimistoonsa. Paikkoja voivat hakea myöhempään saapumiserään määrätyt asevelvolliset. 

– Paikkojen täyttyminen on hyvin riippuvainen asevelvollisten elämäntilanteesta ja mahdollisuudesta lähteä nopealla aikataululla palvelukseen, Riikonen kuvaa.

Eri prikaatien välillä on eroa siinä, mitä tehtäviä on saatavilla tammikuun tai heinäkuun saapumiserässä. Esimerkiksi Panssariprikaatissa koulutetaan panssarivaunujen miehistöjä vain heinäkuussa. 

– Meillä on tehtäviä lähes kaikissa aselajeissa. Esimerkiksi panssarivaununkuljettajan ja -johtajan tehtäviä, ilmatorjunnan, tykistön ja viestiaselajin tehtäviä ja sotilaspoliisitehtäviä, Panssariprikaatin operaatiopäällikkö, everstiluutnantti Petri Siivonen kertoo. 

Panssariprikaatiin haluava alokas voi odottaa monipuolista koulutusta. 

– Panssariprikaatissa käytetään Maavoimien uusinta ja iskukykyisintä kalustoa. Prikaatista löytyvät esimerkiksi taistelupanssarivaunu LEO2A6, Panssarihaupitsi K9 ”moukari” ja IT-ohjus 12 Nasams, Siivonen kuvaa. 

Jos uusi alokas on kiinnostunut lähtemään palvelukseen aikaisemmassa saapumiserässä, kannattaa hänen toimia nopeasti.

– Paikat täytetään nopein käsi voittaa -periaatteella. Mikäli palveluksen aloitus nyt heinäkuussa kiinnostaa, kannattaa olla heti yhteydessä omaan aluetoimistoon. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta intti.fi/kysyttavaa, Riikonen ohjeistaa. 

Riikosen mukaan paikkoja vapautuu yleensä palveluksen aloittamisajan tai -paikan siirtojen vuoksi. Lakiin perustuvia syitä ovat opintojen suorittaminen, taloudelliset syyt, ammattiin valmistuminen tai muut henkilökohtaiset syyt. 

– Paikkoja vapautuu myös, jos asevelvollisen terveydentilassa on kutsuntojen jälkeen tapahtunut vammautuminen tai sairastuminen niin että hän ei ole palveluksen aloittamisen ajankohtana palveluskelpoinen ja on toimittanut terveydentilasta lääkärinlausunnon aluetoimistoon, Riikonen kertoo. 

Uusien alokkaiden kannattaakin ottaa tästä mahdollisuudesta kaikki irti. 

–Mikäli elämäntilanne palveluksen aloittamisen sallii jo nyt heinäkuussa, niin ehdottomasti kannattaa, Riikonen kannustaa. 

Lomake, jolla voi pyytää itselleen palveluksen aloittamisen muutosta löytyy osoitteesta https://puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet .