Aitous ja ahtaus vetoavat Vesikossa
Kansainvälisen palkinnon vastikään saanut sotien aikainen sukellusvene Vesikko oli ainoa sukellusvene Suomessa, joka säästyi sotien jälkeen romuttamiselta.
Suomenlinnassa nykyisin matkailukohteena olevalle sukellusvene Vesikolle myönnettiin Experts’ Choice Award 2016, jonka jako perustuu kuuluisien matkustusoppaiden ja lehtien arvosteluihin.
Mukana kilpailussa on vuosittain satoja hotelleja, ravintoloita ja turistikohteita maailmanlaajuisesti. Tänä vuonna yli 70 lähteestä haettujen arvioiden perusteella palkintoja jaettiin 80 maahan.
Sotamuseon näyttelypäällikkö Lauri Haavisto pitää hienona, että sukellusvene saa ansaitsemaansa tunnustusta.
– Vesikko on vuodesta toiseen Sotamuseon suosituin kohde ja sen on nähnyt toista miljoonaa kävijää vuosien varrella. Kyseessä on varmasti yksi Suomen tunnetuimpia sotahistoriaan liittyviä esineitä, Haavisto arvelee.
Haavisto uskoo, että ihmisiä kiinnostaa aitouden tunne, jonka kokee päästessään sisään taisteluissa olleen sukellusveneen sisään.
– Sisällä ihmiset tajuavat, miten ahdasta sukellusveneessä on oikeasti ollut, Haavisto lisää.
Vaikka sukellusvenettä on entisöity mittavasti, sodanaikaisista osista tallella ovat runko, periskoopit ja iso osa mittaristosta. Viime vuosina Vesikkoon rakennettiin äänimaailma, jossa voi kuulla moottorien käyntiäänet, miehistön komennot ja torpedohyökkäysten äänet.
Vesikko on ainoa suomalaissukellusvene, joka säästyi romutukselta sotien jälkeen.
Alun perin Vesikko rakennettiin saksalaisille Turussa ja se valmistui vuonna 1933. Suomen valtio osti veneen 1936.
Sotien aikana Vesikko upotti Vyborg-nimisen rahtialuksen heinäkuussa 1941. Se oli ainoa suomalaisen sukellusveneen tekemä pinta-upotus.
Vuoden 1947 Pariisin rauhansopimus kielsi Suomen puolustusvoimilta sukellusveneiden omistamisen. Muut suomalaiset sukellusveneet Vesikkoa lukuun ottamatta myytiin Belgiaan romuraudaksi.
– Vesikosta oli myynti-ilmoitus Helsingin Sanomissa, jonka sukellusveneveteraanit huomasivat. Heidän tahdostaan vene paloiteltiin viiteen osaan ja siirrettiin Suomenlinnaan, josta se operoi sotien aikana. Puolustusvoimat remontoi Vesikon ja vuodesta 1973 se on ollut Sotamuseon näyttelykohteena, Haavisto sanoo.
Sukellusvene Vesikko sulkeutui yleisöltä 2. lokakuuta ja avautuu jälleen keväällä 2017.