Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Onni Isohella

Kuvassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio seurasivat, kun kenraalit lastaavat arkkua autoon.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio seurasivat, kun presidentti Ahtisaari lähetettiin viimeiselle matkalleen kohti Hietaniemen hautausmaata.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö: "Ahtisaari jätti kädenjälkensä sekä kansalliseen että kansojen väliseen historiaan"

Oskar Äyräpää

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö totesi muistopuheessaan, että koko Suomi muistaa presidentti Ahtisaarta syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta tuntien sekä läheisten suruun osaa ottaen.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen laski ensimmäisenä seppeleen presidentti Martti Ahtisaaren muistoksi Helsingin Tuomiokirkossa perjantaina pidetyissä valtiollisissa hautajaisissa.

Puolustusvoimien seppelettä seurasi yhdeksäntoista muuta.

Seppeleensä toivat muiden muassa Eeva ja Marko Ahtisaari, Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, presidentti Tarja Halonen, rouva Tellervo Koivisto sekä eduskunnan, valtioneuvoston ja ritarikuntien edustajat.

Suomen Sosialidemokraattinen puolueen seppele erottui muista, sillä siinä oli käytetty puolueen vanhaa tunnusta eli punaisia ruusuja.

Ahtisaaren perustama ajatushautomo,  CMI – Ahtisaari Peace Foundation, saapui näyttävästi järjestön johdon ja henkilökunnan voimin. CMI on yksi monista pysyvistä saavutuksista, joita Ahtisaari jätti jälkeensä kansainvälisesti tunnustettuna ja palkittuna rauhanvälittäjänä.

Hautajaisissa oli paikalla läheisten ja valtionjohdon lisäksi kutsuvieraita, kuten  Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja Namibian presidentti Hage Geingob. Paikalla oli kaikkiaan yli 800 kutsuvierasta.

Arvokas ja kaunis muistotilaisuus

Ahtisaaren siunaustilaisuus oli arvokas ja kaunis. Ahtisaaren siunannut emerituspiispa Eero Huovinen kuvaili edesmennyttä presidenttiä hyväksi ihmiseksi, joka säilytti aina toivon sekä työssään että ihmisenä.

Kirkossa kaikui perinteisten virsien ja kuoroesitysten lisäksi presidentti Ahtisaaren perheelle tärkeää musiikkia, kuten Brian Enon, Il Divon ja edesmenneen sellisti Pablo Casalin kappaleet.

Kenties koskettavin hetki siunaustilaisuudessa koitti, kun Cantores Minores esitti virren 501. Se sopi täydellisesti kunnioittamaan presidentti Ahtisaaren muistoa, sillä virressä Jumalaa pyydetään siunaamaan koko maailmaa rauhalla.

Ahtisaaren aika diplomaattina ja rauhanvälittäjänä oli siunaustilaisuudessa vahvasti esillä, kun Raamatusta kuultiin Roomalaiskirjeiden kohta ndongan kielellä. Kieltä puhutaan muun muassa Namibiassa, jonka itsenäistymisprosessissa Ahtisaarella oli pitkä ja keskeinen rooli.

"Hän oli suuri suomalainen"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö painotti siunaustilaisuudessa pitämässään muistopuheessa Ahtisaaren saavutuksia rauhanvälityksen ja diplomatian rintamalla.

– Hän oli suuri suomalainen, Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu. Hän jätti kädenjälkensä sekä kansalliseen että kansojen väliseen historiaan, Niinistö lausui.

Niinistö kiitti Ahtisaaren kykyä ymmärtää toisia ja nähdä hyvyyden kipinän kaikissa ihmisissä.

Niinistö muisteli Ahtisaaren saaneen arvostelua presidenttikaudellaan, koska tämä käyttäytyi valtionpäämiehenä usein kuin diplomaatti. Kritiikistä huolimatta Ahtisaaren tapa johtaa tuotti tuloksia ja muutti Suomen poliittista tapakulttuuria.

Niinistö muistutti, että Ahtisaari oli sota-ajan lapsi ja evakko mutta myös maailmanmatkaaja, jolla oli vahvat juuret Suomessa. Presidenttikaudellaan Ahtisaari vakiinnutti maakuntamatkojen perinteen ja antoi kaikkensa, jotta Suomi kääntyisi jälleen nousuun lamavuosien ahdingosta.

Niinistö muistutti, että presidentti Ahtisaari oli vankka tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolestapuhuja.

Niinistö korosti Ahtisaaren ihmisyyttä ja antoi tunnustusta tämän puolisolle Eeva Ahtisaarelle ja pojalle Marko Ahtisaarelle, jotka hoivasivat presidenttiä tämän viimeisinä vuosina.

– Koko Suomi sekä Martti Ahtisaaren ystävät ja työtoverit maailmalla muistavat tänään presidentti Ahtisaarta ja hänen elämäntyötään syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta tuntien sekä läheisten suruun osaa ottaen, Niinistö sanoi puheensa lopuksi.

Niinistön puheen jälkeen Finlandia-hymni täytti Helsingin Tuomiokirkon holvit ennen kuin surusaatto käynnistyi Narvan marssin tahdittamana. Kahdeksan kenraalikunnan jäsentä kantoi Suomen lipulla peitetyn arkun ulkona odottavaan autoon. Kymmenet tuhannet ihmiset seurasivat katujen varsilla, kun surusaatto lipui läpi Helsingin.

Viimeinen leposijia Hietaniemessä

Presidentti Ahtisaari laskettiin viimeiseen lepoon Hietaniemen hautausmaalla alueelle, jossa on muidenkin presidenttien hautoja.

Haudalla puoliso Eeva Ahtisaari ja poika Marko Ahtisaari jättävät viimeiset tervehdyksensä ja laskivat sille punaiset ruusut.

Omaisten jälkeen haudalle nostettiin kukkaseppeleet, jotka Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, presidentti Tarja Halonen ja muut kutsuvieraat olivat jättäneet aiemmin Helsingin Tuomiokirkkoon.

Martti Ahtisaari oli Suomen 10. Tasavallan presidentti vuosina 1994–2000.  Hänet palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2008. Martti Ahtisaari kuoli 16. lokakuuta 86-vuotiaana.