Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Satu Hujanen

Kuvassa neljä varusmiestä kulkee jonossa

Hyvällä käsihygienialla ja turvaväleillä voidaan ehkäistä adenon leviämistä.

Adenovirukselta suojautuminen on varusmiesten ja henkilökunnan yhteispeliä

Joni Kauniskangas & Johannes Ylimäki

Kainuun prikaatin adenovirustilanne on tasaantumassa, mutta uusia tartuntoja on havaittu Porin prikaatissa ja Kaartin jääkärirykmentissä.

Viime viikolla Kajaanissa varuskunnan terveysaseman vastaanotolla kävi yhteensä yli tuhat varusmiestä, jotka kärsivät erilaisista ylähengitystieoireista. Suurin osa testatuista varusmiehistä on antanut positiivisen adenovirusnäytteen. 

Noin 65 varusmiestä toipuu taudista Kajaanin varuskunnan terveysasemalla ja kuntotalo Heikinhallin liikuntasaliin perustetuilla lepo-osastoilla. Lisäksi 10 varusmiestä on sijoitettu Kainuun keskussairaalaan, joista osa on joutunut teho-osastolle.

Kenttälääkinnän palveluyksikön apulaisjohtaja, lääkintäkapteeniluutnantti Richard Lundellin mukaan taudinkuva on yksilöllinen ja yleensä lievä. Osa tartunnan saaneista saa kuitenkin vakavampia oireita.

– En olisi tilanteesta kovin huolissani. Ammattilaiset tekevät siellä kovasti hommia. Minulla on kova luotto siihen, että tilanne saadaan rauhoittumaan, kun varusmiehet ja henkilökunta noudattavat annettuja ohjeita. Yhteispelillä saadaan tilanne hoidettua, Lundell sanoo.

Santahaminassa tartuntoja 

Suomen varuskunnista Kainuun prikaatissa on esiintynyt eniten adenovirustartuntoja, mutta tartunnat ovat lisääntyneet maltillisesti myös muissa puolustusvoimien varuskunnissa. Esimerkiksi Niinisalossa on esiintynyt jonkin verran tartuntoja.

Tiistaina tiedotettiin, että myös Kaartin jääkärirykmentissä on todettu yksittäisiä tartuntoja muutamissa eri yksiköissä, jossa altistuneita ja sairastuneita on eristetty, kertoo lääkäri ja päällikkölääkärin sijainen Samppa Laakso.

Helposti leviävä tauti

Adenovirukselle on tyypillistä korkea kuume, kurkkukipu, lihassäryt, väsymys sekä pahoinvointi ja ripuli. Virus leviää pääsääntöisesti pisaratartuntana ja herkästi myös kosketuspinnoilta. 

– Kirurgiset maskit oikein käytettynä sekä huolellinen käsihygienia ovat parhaimpia keinoja ehkäistä viruksen leviämistä, Lundell neuvoo. 

Adenovirusta esiintyy ympäri vuoden ja viruksella on useita erilaisia variantteja. Lundellin mukaan adenovirusta tavataan varuskunnissa yleisesti syksyn loppupuolella. Kajaanin tilanne on poikkeuksellinen, koska siellä tavattu tauti on ärhäkkäämpää varianttia kuin yleensä ja se leviää nopeammin. 

Sairastuneille varusmiehille on järjestetty eristystiloja, kuten tupia ja lepo-osastoja. Puolustusvoimien tiedotteen mukaan toiminta ja koulutus jatkuvat normaalisti varuskunnissa terveysturvallisuus huomioiden. 

Kotihoito on joissain tilanteissa mahdollista, jos varuskunnissa on tilanpuutetta. Tärkeintä on varmistaa, että kotona ei altisteta ketään taudille, jotta tauti ei leviä varuskunnan ulkopuolelle, Lundell toteaa.

Taudin leviämisen estämiseksi varuskunnissa on tehostettu siivousta. Käyttöön on otettu korona-ajalta tuttuja käytäntöjä, kuten kasvomaskien käyttämistä ja turvavälien pitämistä muihin ihmisiin. Tarvittaessa rajoituksia ja toimia tiukennetaan.