MPK:n kansainvälinen yhteistyö laajenee tänä vuonna
Tavoitteena reserviläinen, joka osaa toimia kansainvälisten joukkojen kanssa niin harjoituksissa kuin kriisin aikana.
Yli 30 vuotta sitten perustettu Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) on jo pitkään harjoittanut kansainvälistä yhteistyötä. Viime vuosina toiminta on kuitenkin harpannut merkittävästi eteenpäin, kertoo koulutusjohtaja Kari Pietiläinen.
– Kansainvälinen yhteistyömme on muuttunut entistä tavoitteellisemmaksi.
Vuonna 2024 MPK:n kansainvälinen toiminta käsitti 30 tapahtumaa ja tänä vuonna luku on jo 50. Siihen sisältyvät harjoitus- ja koulutustapahtumat sekä erilaiset kilpailut.
Ulkomailla järjestettäviin tapahtumiin osallistuu viidestä viiteenkymmeneen vapaaehtoista Suomesta ja Suomessa järjestettäviin tapahtumiin saapuu saman verran ulkomaalaisia osallistujia.
– Olemme jo pitkään yhdessä reserviläisjärjestöjen kanssa järjestäneet Sysmässä talvikurssia, jossa on ollut yli 50 ulkomaalaista osallistujaa.
Yhteistyö erityisesti pohjoismaiden ja Viron kanssa on vakiintunutta. Se jatkuu myös vuonna 2025.
Esimerkiksi Viron Kaitseliitin kanssa järjestettävissä koulutuksissa keskeinen osa-alue on paikallispuolustukseen liittyvän osaamisen kehittäminen, Pietiläinen kertoo.
– Järjestämme tänä vuonna yhdessä useita kursseja, joissa aiheina ovat muun muassa sotilaspoliisitoiminta ja rakennetun alueen taistelu.
Tämän lisäksi MPK jatkaa perinteisten ampuma- ja sotilastaitokilpailujen järjestämistä virolaisten kanssa. Monet niistä toteutetaan yhteistyössä muiden suomalaisten maanpuolustusjärjestöjen kanssa.
– Suomesta osallistuu kesällä viidestä kymmeneen reserviläistä Kaitseliitin järjestämään Admiral Pitka Recon Challenge -kilpailuun.
Kansainväliselle toiminnalle on Pietiläisen mukaan suuri kysyntä.
– Sota Ukrainassa on vahvistanut merkittävästi kansalaisten halua osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen.
Pietiläinen selittää, että MPK valmistelee nyt Puolustusvoimien kanssa entistä parempia mahdollisuuksia lähettää reserviläisiä kursseille ulkomaille.
Naton myötä muutoksia
Nato-jäsenyys on vaikuttanut siihen, että MPK:n toiminta on yhä kansainvälisempää. Viime vuonna reserviläiskouluttajat olivat arvioimassa joukkojen koulutustasoa Karelian Spear 24 –harjoituksessa sekä osallistuivat Immediate Response 24 -harjoitukseen.
– Tulevaisuuden tavoite on, että reserviläisiä lähtee entistä enemmän myös Naton piirissä järjestettäviin harjoitustapahtumiin ulkomaille.
Koulutustoiminnan yhteensovittaminen ja tiedonvaihto kansainvälisten kumppaneiden kesken on tärkeää maanpuolustuskyvylle ja sen merkitys on korostunut Natoon liittymisen jälkeen.
Harjoitus- ja koulutusyhteistyötä tehdään esimerkiksi Yhdysvaltojen Virginian kansalliskaartin (VNG) kanssa, jonka kanssa Suomella on toukokuussa 2024 solmittu aiesopimus liittymisestä yhteistyöohjelmaan.
– Toimimme Puolustusvoimien operatiivisena kumppanina paikalliskyberpuolustuksen kehittämisessä, Pietiläinen kertoo.
Tulevana vuonna MPK:n reserviläisiä, kyberalan asiantuntijoita, osallistuu esimerkiksi Naton Locked Shields 25 -harjoitukseen huhtikuussa ja Cyber Fortress 4.0 -harjoitukseen heinäkuussa.
MPK harjoittelee kyberpuolustusta Yhdysvaltojen lisäksi monien muiden Nato-maiden kanssa.
Kansainvälinen toimintaympäristö otetaan huomioon myös suunnitteilla olevissa verkkokursseissa.
– MPK:n verkkokoulutuksien kautta voi jo nyt tutustua muun muassa Naton perusteisiin ja pyrimme Natoon liittyviä kursseja kehittämään edelleen tulevaisuudessa.
Lisäksi MPK:n järjestämä Nato-esikuntakoulutus on herättänyt paljon kiinnostusta osallistujissa.
Olennainen osa Nato-reserviläisen osaamista on toimia kansainvälisessä ympäristössä. Siihenkin on MPK valmistautunut.
–Järjestämme ensi vuonna joitakin kursseja englannin kielellä, Pietiläinen kertoo.
Keskeinen osa talvikurssin koulutusta on oppia toimimaan osana kansainvälistä ryhmää. Suomalaisten reserviläisten lisäksi kurssilla on ollut osallistujia viime vuosina muista Pohjoismaista, Virosta, Tšekistä, USA:sta ja Sveitsistä. Kuva: MPK Lahden koulutuspaikka
Tavoitteena osaava reserviläinen
MPK:n kansainvälisen koulutusyhteistyön painopiste on yksilön taitoja kehittävissä koulutuksissa, harjoituksissa ja kilpailuissa.
– Kansainvälisiin koulutuksiin osallistumisen kautta pystymme tarjoamaan reserviläiselle monipuolisia mahdollisuuksia kehittää sotilaallisia valmiuksiaan, Pietiläinen kuvaa.
Lisäksi tällä tavalla Maanpuolustuskoulutuksen on mahdollista kehittää myös omaa toimintaansa. Tarkoitus on jakaa tietoa parhaista käytänteistä puolin ja toisin.
Ruotsin kokonaisturvallisuuteen keskittyvän Försvarsutbildarna-järjestön kanssa jatketaan jo aikaisemmin käynnistettyä lääkintäkoulutuksen kehittämiseen tähtävää yhteistyötä.
– Tähän taistelupelastajakoulutuksen kehittämiseen osallistuu järjestöjen henkilöstön lisäksi vapaaehtoisia sitoutuneita kouluttajia molemmista maista.
Taitoja kehittävän koulutuksen ohella reserviläisillä on mahdollisuus haastaa itseään ja ylläpitää omaa fyysistä toimintakykyä. MPK lähettää delegaation heinäkuussa Hollantiin vaativalle neljän päivän marssille.
– Reserviläiset marssivat päivittäin 40 kilometriä kesäisen Nijmegenin kaupungin ympäristössä. He osallistuvat sotilassarjaan.
Suomelle tullee noin 120 osallistujapaikkaa sotilasosastojen marssille Nijmegeniin.
Nato-jäsenyys on osa reserviläisen arkea, Pietiläinen muistuttaa. Kansainvälinen koulutus osaltaan tuo lisäosaamista sodan ajan tehtävään.
– Tavoitteemme on, että reserviläinen kykenee toimimaan yhdessä kansainvälisten joukkojen ja organisaatioiden kanssa niin harjoituksissa kuin tarvittaessa kriisin aikana.
Maanpuolustuskoulutus MPK on julkisoikeudellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on maanpuolustuksen edistäminen koulutuksen, tiedotuksen ja valistuksen keinoin. Sen toimintaa ohjaa ja valvoo puolustusministeriö.