Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Felix Rahiala

Kuvassa alokas Patrik Wilska lukemassa uusinta Ruotuväkeä Kaartin jääkärirykmentin sotilaskodissa.

Alokas Patrik Wilska tutustui presidenttiehdokkaisiin Ruotuväkeä lukemalla.

Äänestäminen ja vaalikahvit onnistuvat varusmiehiltä sotilaskodissa

Felix Rahiala

Varusmiehet kiittävät, että ennakkoäänestys on tehty mahdollisimman helpoksi palveluspaikoilla.

Kaartin jääkärirykmentin Esikunta- ja viestikomppaniassa aloittanut aloittanut alokas Patrik Wilska lämpeni nopeasti ajatukselle sotilaskodissa äänestämisestä. 

– Se olisi melko ainutlaatuinen kokemus, joten luulen tulevani sotkuun äänestämään. Ehdokaskin on löytynyt, 20-vuotias Wilska paljastaa. 

Myös samassa komppaniassa aloittaneet alokkaat Ilari Sarkki ja Moritz von Kraemer suhtautuvat sotkussa äänestämiseen positiivisesti. 

– Voisin mielelläni äänestää sotilaskodissa, ja on hienoa, että se on mahdollista, 22-vuotias Sarkki pohtii. 

– Hyvä, että äänestys järjestetään myös täällä. Se on varusmiehille helppo ratkaisu, 26-vuotias Kraemer toteaa. 

Jokaisessa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen varusmieskoulutusta antavassa yksikössä voi äänestää joko yhtenä tai kahtena ennakkoäänestyspäivänä. Tarkoista päivistä ja ohjeista viestitään joukko-osastokohtaisesti. Santahaminan sotilaskodissa äänestys tapahtuu perjantaina 19.1. ja maanantaina 22.1. klo 16-20. 

– Yhden oppitunnin päätteeksi meille kerrottiin, että pystymme äänestämään sotilaskodissa, Wilska muistelee. 


Alokkaat Ilari Sarkki ja Moritz von Kraemer pitävät varusmiesten mahdollisuutta äänestää sotilaskodissa tärkeänä ja äänestyskynnystä madaltavana. Kuva: Felix Rahiala

Vaaliuurnat lähellä

Uudet alokkaat kannustavat vaaliuurnille, jotka harvemmin ovat yhtä lähellä äänestäjää kuin sotilaskoti varusmiestä. 

– Kannattaa ehdottomasti äänestää ja hyödyntää mahdollisuus sotilaskodissa äänestämiseen, kun se on meille suotu, Sarkki kannustaa. 

Wilska näkee yhteyden asepalveluksen ja demokratiaan kuuluvan äänestämisen välillä kirkkaasti. 

– Suoritamme asepalvelusta, jotta voimme turvata äänestämisen yhtenä muista demokraattisista oikeuksista jokaiselle suomalaiselle myös tulevaisuudessa, Wilska muistuttaa. 

Vuonna 2022 voimaan tulleen vaalilain muutoksen myötä varusmiehillä ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavilla on mahdollisuus ennakkoäänestykseen sotilasalueella laitosäänestyksenä. 

Laitosäänestys toimitetaan pääpiirteissään samalla tavalla kuin yleinen ennakkoäänestys. Sotilaskodissa voivat äänestää ainoastaan varusmiehet. 

Varusmieskortti ei riitä henkilöllisyyden todistamiseen, vaan mukana on oltava passi, ajokortti tai sirullinen henkilökortti.