Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jouluinen vai aamuinen gines?

Aamuja kaikille joulua intissä viettäville. Mutta myös erittäin hyvää joulua, sillä gines tarjoaa kaksi ainutlaatuista mahdollisuutta, joista itse joulupukkikin muistuttaa.

Olla joulu kiinni. Syyskuussa ajatus kuulosti jopa oudon hauskalta. Lokakuussa ehdin jo unohtaa asian, mutta marraskuussa joululaulut, joulukalenterit ja muut valmistelut vyöryivät tajuntaani. Ymmärsin, mitä todella joutuisin kohtaamaan.

Menettäisin päivän, jona vietän eniten aikaa vuodessa perheeni kanssa. Väliin jäävät kaikki minulle tärkeät jouluperinteet.

En saisi aloittaa päivää kinastelemalla perheenjäsenten kanssa siitä, miten kuusi tulee koristella. En saisi istua joulukirkon ja saunan lämmittämänä joulupöytään, jossa saan syödä jopa liiankin rauhassa ja olla läsnä koko perheen kesken.

Nämä rituaalit ovat aikaan sidottuja. Ne tapahtuvat vain kerran vuodessa. Jos nämä suuret hetket jäävät väliin, on kuin varusmiespalvelus alkaisi alusta. Joulu-TJ kasvaa yhtäkkiä aamuisen suureksi.

Eikä kyse ole vain yksittäisestä päivästä. Ikävöin myös joulupäivän aamun karkkiähkyistä gonailua, kun ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Seuraavina päivinä taas tapaamme sukulaisia, mikä sekin on merkittävä osa jouluani.

Yhteinen joulu lujittaa kaverisidettä

Kun joulukinkku läheni, oli tehtävä sotasuunnitelma. Pakkasin mukaan lapsuudesta tutun suklaajoulukalenterin ja tonttulakin.

Henkisesti tilanteeseen täytyi suhtautua kuin joulupukki.

– Tämä on mitä erinomaisin tilaisuus viettää hiukan erilaista joulua, josta jää valtavasti muistoja kaikille. Sinullahan on käynyt tuuri, kun saat viettää näiden kavereiden kanssa jouluaaton, jossa varmasti on tunnelmaa. Toista tämmöistä ei välttämättä tule, joulupukki valisti, kun kävimme haastattelemassa häntä Rovaniemellä.

Ensimmäinen mahdollisuus, jonka inttijoulusta saa, on varusmiespalveluskavereiden välisen suhteen kehittäminen.

Taistelutoverit jakavat pettymyksen perinteisen joulun menettämisestä. Yhteinen joulu inttiystävien kesken hitsaa siten todella lujasti yhteen – mahdollisesti koko loppuelämäksi. 

Joulun arvo

Pariin vuoteen en ole päässyt mielestäni oikeanlaiseen joulutunnelmaan. Harmikseni en ole pitänyt joulua juuri minään. Kun joulu oli uhattuna, oivalsin, kuinka merkittävä juhla se on minulle ja länsimaiselle kulttuurille. 

Vasta menettämisen vaaran myötä ymmärsin sen arvon ja tunsin kiitollisuutta aiemmista jouluista.

Inttijoulu potkaisee liikkeelle niin suuria tunteita, että voi oivaltaa sekä tuntea jotain uutta. Se on ginesjoulun toinen mahdollisuus. 

Minun aivoihini vyöryi, kuinka tärkeitä ovat aika läheisten kanssa, joulun rituaalit sekä loma arjesta. Joulu on taas lähes yhtä tärkeä kuin lapsena.


Ps. Sain ilahduttavan tiedon aivan viime hetkellä. Pääsen jouluksi kotiin. Aamuja kaikille joulua intissä viettäville, mutta joulupukilla on teille viesti. Nyt on ainutlaatuinen aatto.

– Joulumieli löytyy mielestä ja sydämestä, ei se katso ympäristöä sen enempää. Nyt (intissä) ympärillä on semmoisia ystäviä, jotka ovat ehkä lopun elämää ystäviä, joulupukki muistuttaa.