Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Miikka Kestikievari

Kuvassa panssariajoneuvoja ja sotilassoittokunta.

Panssariprikaatin panssariajoneuvot olivat yksi osa pitkää kalustoletkaa tapahtuman ohimarssissa.

80-vuotiasta Panssariprikaatia juhlittiin Parolassa

Miikka Kestikievari

Panssariprikaatin vuosipäivän tapahtumassa koettiin niin Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan tahdittama paraatikatselmus, ohimarssi kalustoletkan kera kuin avoin tapahtumatorikin.

Eilinen lämmin kesäpäivä oli Parolannummen Panssariprikaatissa juhlapäivä. Tasan 80 vuotta sitten, 28.6.1942, perustettiin nimittäin Panssaridivisioona, jonka osana Panssariprikaati toimi jatkosodassa ja Lapin sodassa. Pyöreitä juhlistettiin avoimessa yleisötapahtumassa, joka veti puoleensa Puolustusvoimien henkilöstön edustajien lisäksi muun muassa veteraaneja ja reserviläisjärjestöjen jäseniä.

Tapahtumassa paikoin sankankin yleisön keräsivät varuskunnan Lippukentällä järjestetty paraatikatselmus ja kenttähartaus sekä ohimarssi, joka kuljettiin niin sanotulla "pyhällä tiellä" Lippukentän vieressä. Jalkaväkijoukkojen perässä kulki varsin monipuolisesti erityyppistä kalustoa panssarivaunuista ja panssarintorjuntavaunuista vanhoihin armeijan polkupyöriin ja lava-autoihin.

Alusta loppuun tapahtuma-alueella oli koettavissa kalustonäyttely sekä tapahtumatori, jossa Panssariprikaatin yhteistyökumppanit, kuten Maanpuolustuskoulutusyhdistys ja Poliisi, esittelivät toimintaansa. Varuskuntaravintola Ruben myi kenttälounasta nälkäisille osallistujille. Ravintolan ja sotilaskodin myyntipisteiltä oli lisäksi mahdollista hankkia janonsammuttajia paahteen keskellä. Läheisestä Panssarimuseosta kiinnostuneille liikennöitiin linja-autoa museolle neljä kertaa tapahtuman aikana.

Ohjelmaa oli saapunut seuraamaan muiden muassa Kim Ordén, joka toimittaa työkseen kalustoa Puolustusvoimille. Panssariajoneuvotkin ovat liittyneet työuraan, jota hän on tehnyt autovalmistaja Scanialle yli 40 vuotta. 

– Oli kovin monipuolinen ohjelma! Lämmintä piisaa, hieno kesäpäivä, kaikki kalusto toimi moitteettomasti. Ihan positiivisin mielin tulen tällaiseen tapahtumaan, Ordén kehuu.

Ordénin mielestä kävijöitä olisi voinut olla enemmänkin, jos tapahtuma olisi ollut enemmän esillä medioissa. Paikalla ollut Markku Hietanen pani myös merkille kävijämäärän.

– Tämä on tärkeä tilaisuus varsinkin sellaisille ihmisille, jotka harvemmin ovat mukana. Massat eivät välttämättä tiedostaneet sitä, että lomapäivän voisi viettää Parolannummellakin, Hietanen pohtii.

Hietasen tytär Miia Hietanen kertoo, että he ovat viime vuosina käyneet ainakin kerran vuodessa joko Panssarimuseossa tai varuskunnan tapahtumassa. Isä ja veli Jarno Hietanen ovat jopa suorittaneet varusmiespalveluksensa Panssariprikaatissa. Parolassa vierailu on heidän yhteinen perinteensä, tänäkin vuonna.