Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Peetu Oksanen

Yksi Ilmavoimien Hawk-koneista oli juhlavuoden kunniaksi maalattu sinivalkoiseksi.

40 vuotta Ilmavoimien harjoituskoneena

John Nyholm

Britannialainen Hawk-suihkuharjoituskone on jo 40 vuoden ajan ollut Ilmavoimien käytössä.

Keskiviikkona 16.12. oli kulunut tasan 40 vuotta siitä, kun Hawk-suihkuharjoituskoneen palvelus Suomessa alkoi. Ilmavoimat juhlivat merkkipäivää juhlatilaisuudella Jyväskylän varuskunnassa Tikkakoskella.

Juhlatilaisuudessa pohdittiin Hawkin historiaa ja merkitystä osana Suomen ilmapuolustusta. Tilaisuudessa esiteltiin myös kaksi Hawk-konetta: yksi maalattu sinivalkoiseksi ja toinen koristeltuna juhlavuoden huomioivalla kuviolla.

Hawk-suihkuharjoituskone hankittiin alun perin Fouga CM 170 Magister -koneen seuraajaksi. Seuraajan hankinnan valmistelu käynnistettiin vuonna 1974, päätös Hawkien hankinnasta tehtiin 1977 ja ensimmäinen Hawk saapui Isosta-Britanniasta Suomeen 1980.

Neljä Suomen alkuperäisistä Hawk-koneista rakennettiin Iso-Britanniassa, muut 46 valmistettiin Suomessa. Tämän jälkeen uusia Hawkeja on ostettu kahdessa erässä, viimeksi vuonna 2007.

Tällä hetkellä Ilmavoimilla on käytössään 32 Hawkia, jotka ovat täysin modernisoituja. Ilmavoimien mukaan nämä Hawkit tulevat olemaan käytössä aina 2030-luvun loppupuolelle asti.

Ilmassa oppiminen on korvaamatonta

Hävittäjälentolaivue 41:n komentaja, everstiluutnantti Lauri Suominen kertoo, että Hawk on vielä 40 vuoden jälkeen käytössä, koska sen perusrakenne on hyvin suunniteltu ja konetta pystytään päivittämään aktiivisesti.

1980-luvulla uransa alkaneista lentokoneista on kuitenkin vain yksittäisiä koneita vielä käytössä, Suominen toteaa.

– Fyysisesti samoja lentokoneita, niitä samoja runkoja, ei ole enää monta.

Nykyään on olemassa virtuaalisia koulutuslaitteita, jotka Suomisen mukaan ovat erittäin hyviä ja tuovat koulutukselle lisäarvoa. Lentokoulutuksessa itse lentämistä ei kuitenkaan hänen mielestään pysty korvaamaan millään muulla tavalla.

– Pelkällä synteettisellä koulutusympäristöllä minun nähdäkseni ei ikinä täysin voida korvata sitä, mitä ilmassa opitaan.