Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tomi Edwards

Kuvassa on Yhdysvaltain sotilaita harjoittelemassa.

Yhteiset harjoitukset lähentävät liittolaissuhteita.

250 Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta harjoittelee Dragsvikissa kahden kuukauden ajan

Aaro Rönnberg

Suomalaiset kouluttavat merijalkaväen ammattisotilaita toimimaan saaristossa ja kylmissä olosuhteissa.

Yhdysvaltain merijalkaväen osasto (United States Marine Coprs, Combat Logistics Battalion 6) on saapunut Suomeen noin kahden kuukauden ajaksi. Joukko harjoittelee ja majoittuu Uudenmaan prikaatin kanssa lokakuun lopusta joulukuun alkuun.
Yhteistyö on jatkoa viime vuoden syksyn harjoitukseen, johon osallistui pienempi joukko samasta pataljoonasta, Uudenmaan prikaati kertoo tiedotteessaan.

Yksikkö on kooltaan noin 250 henkilöä ja se majoittuu Dragsvikissa kasarmeilla ja tilapäisparakeissa. Dragsvikin esikuntapäällikkö Pekka Snellmanin mukaan erityisjärjestelyjä on täytynyt tehdä.

–  Kokouksia ja asiakirjoja on täytynyt kääntää englanniksi. Lisäksi vierailijoiden kalustolle sekä materiaalille on täytynyt tehdä tilaa pihoille ja varastoille. Myös huollon järjestelyt, eli niin sanottu isäntämaatuki työllistää prikaatia, Snellman toteaa.   

– Joukot ovat ammattisotilaita ja heidän ollessa täällä, Uudenmaan prikaatin palkatun henkilöstön määrä kaksinkertaistuu hetkellisesti sen yleisesti ollessa noin 200, Snellman mainitsee.
Yhdysvaltain joukot saavat vierailun aikana monipuolista koulutusta.

– Joukoille koulutetaan toimimista kylmässä ja saaristo-olosuhteissa. Myös lääkintäkoulutusta, saattue-ajoa sekä vene- ja maastoskootterikoulutusta annetaan puolin ja toisin, Snellman sanoo.
Koulutus ei jää yksipuoliseksi, sillä suomalaiset saavat vastaavasti merijalkaväen oppeja.

– Voimme oppia Yhdysvalloilta muun muassa "problem solving" -mentaliteettia. Ongelmien ilmaantuessa etsitään ratkaisuja yhdessä tehtävän toteuttamiseksi. Lisäksi heillä on paljon erilaisia asiantuntijoita, jotka ovat hyvin päteviä tietyillä osa-alueilla. Vastaavasti Puolustusvoimien henkilökunta on usein laajemmin perehtynyttä, mutta pintapuolisemmin, Snellman täsmentää.

Vierailun loppuhuipentuma on Merivoimien syksyn Freezing Winds 23 -pääsotaharjoitus. Kyseessä on kansainvälinen merisotaharjoitus, johon osallistuu useita eri kumppanimaita, kuten Yhdysvallat ja Ruotsi. Harjoituksen tavoitteena on harjoitella kansainvälisiä yhteisoperaatioita Suomen rannikon ja Itämeren olosuhteissa sekä harjoituttaa Merivoimia kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen.