Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kaija Vikki

Neljä ihmistä ja panssarivaunu.

Taistelu ja ampumaharjoituksessa henkilöstöllä ja joukoilla on oman koulutushaaransa mukaiset tavoitteet.

"Poikkeuksellisen hieno syyssää on helpottanut harjoittelua" – 1 500 varusmiestä ja henkilökunnan jäsentä on harjoitellut tykistöammuntaa Niinisalossa

Johannes Ylimäki

Maasotakoulun järjestämissä harjoituksissa on ammuttu tällä viikolla tykeillä, kranaatinheittimillä ja kevyillä aseilla.

Niinisalossa Pohjankankaan ampuma-alueella pidetään tykistöampumaharjoituksia 20. - 25. lokakuuta. Ampumaharjoituksen järjestää Maasotakoulu ja siihen osallistuu varusmiehiä sekä palkattua henkilökuntaa myös Porin prikaatista ja Panssariprikaatista. 

Harjoitukseen ottaa osaa yhteensä 1 500 henkilöä ja noin 250 ajoneuvoa. Harjoituksen johtaa Tykistökoulun johtaja, everstiluutnantti Nikolai Votshenko. Majuri Tero Mäenpää johtaa harjoitukseen liittyvät tykistö- ja kranaatinheitinammunnat.

Mäenpää kertoo, että ammunnoissa on joukkoja useasta eri aselajista ja koulutushaarasta: tykistöstä, kranaatinheittimistöstä, jääkäreistä, viestistä ja huollosta. Harjoitus toteutetaan kaksi kertaa vuodessa varusmiesten saapumiserien samassa koulutusvaiheessa.


Tykistöammuntaharjoitus järjestetään kahdesti vuodessa. Kuva: Kaija Vikki

– Tämä on osa harjoitusten ketjua, jolla mahdollistetaan johdonmukaisesti osaamisen kehittyminen niin yksilötasolla kuin joukkotuotettavien joukkojen suorituskyvyn osalta kohti saapumiserän päättöharjoituksia, Mäenpää kertoo.

Mäenpään mukaan harjoitukset ovat sujuneet Niinisalossa hyvin.

– Poikkeuksellisen hieno syyssää on helpottanut joukkojen harjoittelua.

– Harjoitukseen osallistuvat joukko-osastot ovat rutinoituneita ja ne pyrkivät määrätietoisesti saavuttamaan asetettuja tavoitteita harjoituksen puitteissa. Harjoitus mahdollistaa aselajin tai koulutushaaran mukaisten perusharjoitusten toteuttamisen ja yhdistämisen sen tykistön sekä jalkaväen ammuntoihin, Mäenpää toteaa.


Pääosa harjoitukseen osallistuvista varusmiehistä on Porin prikaatista. Kuva: Kaija Vikki

Kovapanosammunnoissa käytetään tykkejä, kranaatinheittimiä ja kevyitä aseita, joten koko Pohjankankaan ampuma-alue on merkitty vaaralliseksi alueeksi. Ammunnat päättyvät perjantaina 25.10. klo 14. 

Harjoituksissa käytettävien ajoneuvojen paluumarssit voivat vaikuttaa liikenteeseen perjantaina tieosuuksilla Niinisalo – Kiikoinen – Huittinen – Säkylä ja Niinisalo – E12 Ikaalinen – E12 Tampere – Parola.