Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Leevi Karasti

Suomen ja Ahvenanmaan liput liehuivat Senaatintorilla.

Suomen ja Ahvenanmaan liput liehuivat Senaatintorin laidalla.

"100 vuotta omalla tavalla"

Aleksi Hämäläinen

Kesäkuun yhdeksäntenä päivänä vietetään Ahvenanmaan itsehallintopäivää. Satavuotismerkkivuoden kunniaksi päivää juhlistetaan maakunnan lisäksi tavallista suuremmin myös Helsingissä. Merkkivuoden keskeisiä teemoja ovat kestävä kehitys ja Itämeri.

9. kesäkuuta on tärkeä päivä Ahvenanmaalle sekä ahvenanmaalaisille, sillä silloin vietetään heidän kansallispäiväänsä. Päivän merkitys korostuu entisestään tänä vuonna, kun juhlistamme Ahvenanmaan 100 -vuotisjuhlaa. 

Ahvenanmaalla ja Suomella on pitkä yhteinen historia, joka jatkuu edelleen. Historia ulottuu aina siihen ajanjaksoon saakka, kun olimme vielä osa Ruotsin kuningaskuntaa. Vuodet vierivät ja koitti vuosi 1921. Silloin Kansainliitto myönsi Suomelle suvereniteetin Ahvenanmaahan nähden. Ehtoina olivat, että Suomen on säilytettävä maakunnan asukkaiden ruotsinkielinen kulttuuri, ruotsin kieli, paikalliset tavat ja itsehallintojärjestelmä. 

Ahvenanmaa oli demilitarisoitu jo vuonna 1856 Krimin sodan jälkeen käydyissä Pariisin rauhanneuvotteluissa, mutta se vahvistettiin vasta Kansainliiton ratkaistua suvereniteettikysymyksen vuonna 1921. Samalla velvoitettiin tekemään erillinen monenvälinen sopimus Ahvenanmaan demilitarisoinnista ja neutralisoinnista

Niin sanottu Ahvenanmaansopimus tehtiin lokakuun 20. päivä vuonna 1921 ja demilitarisointi vahvistettiin vallitsevan tilanteen mukaan vuonna 1947 Pariisin rauhansopimuksella.

Toria oli koristeltu kukkaistutuksilla, jotka loistivat Ahvenanmaan lipun väreissä. Kuva: Leevi Karasti

Juhlamenoja ja pannukakkua Senaatintorilla

100 -vuotisjuhlapäivän kunniaksi paikalliset ovat järjestäneet erilaista ohjelmaa aamusta iltaan saakka. Luvassa on muun muassa Ahvenanmaa 100 -fanfaarin ensiesitys, kom fram å säj! [tule mukaan ja kerro!] nuorten tervehdys 100 -vuotiaalle sekä juhlaparaati. Juhlavuoden sloganina toimii 100 vuotta omalla tavalla

Paikalla Ahvenanmaalla ovat tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä rouva Jenni Haukio, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen sekä Ahvenanmaa-asioista vastaava ministeri Anna-Maja Henriksson. Myös Ruotsin kuningaspari, kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia

Aivan Ahvenanmaalle saakka ei kuitenkaan tarvitse lähteä juhlimaan, sillä voit osallistua juhlahumuun kaikille avoimessa tapahtumassa Senaatintorilla. Torilla pääset nauttimaan Ahvenanmaan pannukakusta, musiikista sekä keskusteluista. 

Tapasimme Senaatintorilla Kimmo Lahtisen, joka oli saapunut paikalle vaimonsa kanssa. He olivat lukeneet tapahtumasta lehdestä. Lahtisella oli paljon omakohtaisia muistoja Ahvenanmaalta. 

– Ensimmäinen laivamatka tuli tehtyä Ahvenanmaalle, kun menin sinne kesätöihin viisitoistavuotiaana, Lahtinen muistelee. 

– Saaristolaiva lähti tuolta Aurajoen rannalta ja meni Lemlandiin, toiselle puolelle Maarianhaminaa. Se oli oikein kiva elämys ja olin siellä sitten tällaisessa maalaistalossa heinätöissä, hän jatkaa. 

– Viisitoistavuotiaan töitä, Lahtinen päättää naurahtaen.  

Torilla tarjottiin kahvia ja ahvenanmaalaista pannukakkua merkkipäivän kunniaksi. Kuva: Leevi Karasti