Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Peetu Oksanen

Rissanen haluaa vaikuttaa nuoriin positiivisuudellaan ja terveellisillä elämäntavoillaan.

“Poks poks” – TikTok-tähti haluaa inspiroida ja elää täysillä

Juho Lukkari

Vantaalainen Mikael Rissanen on varusmiesjohtaja, sosiaalisen median vaikuttaja ja kaikin puolin aktiivinen ihminen. Asepalveluksesta on jäänyt käteen paljon.

19-vuotias alikersantti Mikael Rissanen suorittaa asepalvelustaan Karjalan prikaatissa ilmatorjunta-aliupseerina. Aamuja on haastattelupäivänä jäljellä enää muutama, ja kotiutumispäivä, 17. joulukuuta, siintää jo kirkkaana silmissä.

– Tulee kyllä vähän haikea olo, ja vaikea sitä on käsittää, että aivan kohtahan tämä on ohi. Täältä on tarttunut matkaan ainutlaatuisia kokemuksia ja kavereita, joiden kanssa tulee varmasti oltua tekemisissä myöhemminkin. Meillä on inttikavereiden kanssa suunnitelmissa vaellusreissukin ja ties mitä muuta siistiä, Rissanen paljastaa.

Lienee turvallista sanoa, että Rissanen on yksi Suomen tunnetuimmista varusmiehistä – ainakin nuoremman väestönosan keskuudessa. Sosiaalisessa mediassa alikersantti Rissanen tunnetaan nimellä Miksuris. TikTokissa seuraajia on kuusinumeroinen määrä, Instagramissa noin 25 000; Snapchatissa miehen sisältöä – ja sitä kautta elämää niin intissä kuin sen ulkopuolellakin – seuraavat päivittäin kymmenettuhannet ihmiset. Someuransa Rissanen aloitti pari vuotta sitten serkkunsa innoittamana.

– Lähdettiin serkun kanssa tekemään videoita – aika samanlaista sisältöä kuin nytkin: monenlaista tavaraa, laidasta laitaan. Laitettiin vain avantovideota tulille, ja siitä se sitten lähti.

– Siinä rentoutuu ja on hetkessä kiinni. Tuntee koko kehon, sanoo Rissanen kylmästä vedestä.

Suosio hämmentää edelleen

Videot keräsivät nopeasti ympärilleen alati kasvavan uskollisen katsojakunnan, ja pian Rissanen huomasikin, että tuntemattomat tunnistavat hänet kadulla.

– Joskus siinä kesällä 2018 alkoi huomata, että jengiä oikeasti kiinnostaa, mitä teen ja miten elän elämääni. Ihmiset katsovat, kun urheilen, liikun paikasta toiseen ja käyn vaikka avannossa uimassa. Se on siistiä mutta aluksi se hämmensi. Ja oikeastaan hämmentää edelleen: sitä on vaikea ymmärtää ja kuvailla, Rissanen pohtii.

Mitä mieltä mies itse on: miksi Miksuris on ihmisten mielestä kiinnostavaa katsottavaa?
– Pidän itseäni inspiroivana ihmisenä. Haluan nostaa muita ylös, saada porukkaa mukaan tekemään siistejä juttuja, hän kuvailee.

Nimenomaan muiden inspiroiminen onkin Rissaselle tärkeää. Niin tärkeää, että se on ehkä päällimmäinen syy, miksi mies jaksaa painaa sisällöntuotannon parissa.

– On tosi siistiä, että pystyy vaikuttamaan nuoriin omalla tekemisellään. On hieno ajatus, että joku katsoo, mitä teen, ja sitten inspiroituu lähtemään urheilemaan tai heittämään hyvät avantosetit.

Johtajakoulutuksesta eväitä elämään

Viimeisen vuoden ajan Rissasen sisältöä on ymmärrettävistä syistä hallinnut totaalinen elämänmuutos ja uusi ympäristö: asepalvelus.

– Intissä somehommien tekeminen on ollut aika vaikeaa, koska ei saa kuvata ihan mitä tahansa, Rissanen harmittelee.

– Ihan perusjutut, esimerkiksi arkipäivän kulku, metsäaamut ja yleisfiilikset kyllä kiinnostavat ihmisiä. Ja iltapalaa saa aina kuvata, hän naurahtaa.

Vaikka somesisällön tuottamiseen asevelvollisuuden suorittaminen onkin tuonut omat haasteensa, on somevaikuttajalle jäänyt palveluksesta käteen paljon. Eritoten johtajakoulutus on Rissasen mukaan opettanut asioita, jotka kantavat pitkälle siviilissäkin.

– Kun uudet alokkaat tulivat, koin sellaista hirveää somepainetta: miten ihmiset ottavat vastaan, jos tunnistavat? Ennakkoluulot olivat kuitenkin ihan turhia. Sen on myös oppinut, että kaikesta kyllä selviää, kun ajattelee asioita itsensä kehittämisen kannalta. Kaikkein rankimmat kokemukset opettavat kaikkein eniten. Aina sanotaan, että täällä pärjääminen on asenteesta kiinni. Se on oikeasti aivan totta.

Myös urasuunnitelmien kannalta oleellinen esiintymistaito on päässyt armeijan leivissä kehittymään.

– AUK:n alussa, kun ensimmäistä kertaa pidettiin jotain esitelmää, jännitti niin, että kädet tärisivät. Sitten kun sellaisen oli kymmenen kertaa vetänyt, pystyi olemaan ihmisten edessä ihan oma itsensä.

Heitä, joilla asepalvelus on vasta edessä, Rissanen kannustaakin ehdottomasti hakeutumaan ali- tai reserviupseerikouluun.

– Moni vanhempi jätkä onkin tullut laittamaan viestiä, miten paljon heitä harmittaa, etteivät menneet johtajakoulutukseen. Kyllä minuakin nyt kaduttaisi, jos olisin kotiutunut jo kesällä. Tässä on päässyt oppimaan ja näkemään niin paljon hienoja asioita.

Alikersantti Rissanen kaipaa elämäänsä vauhtia.

Isoja juttuja tulossa!

Kotiutumispäivä on tosiaan jo lähitulevaisuutta, ja suunnitelmia reservielämän varalle on jo runsaasti. 

– Minulla on nyt sellainen palo päästä tekemään YouTubea, että siellä tullaan näkemään vielä hyvää settiä. Vanhasta työpaikasta soitettiin, että haluanko tulla takaisin duuniin. Vastasin, että minulla on muita suunnitelmia. Täällä kun eletään vain kerran, niin kannattaa tehdä sitä mitä oikeasti haluaa. Täysillä.

Pidemmällä tähtäimellä Rissasen tavoitteena on päästä esiintymään ammatikseen – puhumaan suurille lavoille suurten joukkojen eteen. Myös nuorisoon vaikuttaminen on edelleen lähellä sydäntä.

– Haluan jatkaa sitä, mitä teen: näyttää nuorille, että hauskaa voi pitää muutenkin kuin hengailemalla kauppakeskuksissa ja ryyppäämällä. Ihan siisteintä olisi joskus päästä lavalle pitämään ison joukon eteen jotain seminaaria. 

Vapaa-aikansa Rissanen käyttää monipuolisesti urheillen: lenkkeilyyn, treenaamiseen, avanto-uintiin, lumilautailuun ja alamäkipyöräilyyn, jos nyt joitakin pitää mainita. Kotiutumisen jälkeen rakkaille harrastuksillekin jää enemmän aikaa. Yksi urheilusuoritus kuitenkin siintää miehen mielessä kaiken muun yläpuolella – kirjaimellisesti.

– Elämänasenteeni tiivistyy ehkä sanoihin “poks poks”. Haluan actionia. Olisi maailman siistein juttu päästä hyppäämään laskuvarjohyppy. Sen vielä joskus teen.