Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ilmari Kukkonen

Varusmies seisomassa muistomerkin vieressä.

"Kyllä täällä pojasta kasvaa mies"

Daniel Harakka

Rajajääkäri Räsänen on ollut tyytyväinen niin intin muonitukseen kuin palvelustehtäviinsä tähystäjänä. Hänen vaativasta koulutuksestaan selviytyminen vaatii itsekuria.

Rajajääkäri Santtu Räsänen / Pohjois-Karjalan rajavartiosto, Onttola / TJ 59

"Ennen inttiä tein töitä ja treenasin minkä ehdin. Kilpailen seiväshypyssä ja ajattelin, että olisin päässyt jatkamaan kisaamista ja treenaamista myös palveluksen käynnistyttyä. Koronan takia se on kuitenkin ollut vaikeaa.

Olen rajajääkärikomppaniassa tähystäjä, eli tehtävänäni on suojata ja ohjeistaa tarkka-ampujia. Kerromme, mihin pitää ampua, ja jos laukaus menee ohi, niin annamme korjausarviot. Tarkka-ampujat eivät itse tähtäimen läpi näe mihin laukaus on osunut.

Tämä on Onttolassa halutuin puolen vuoden tehtävä. Pääsemme puolen vuoden miehistä ainoina ampumaan tarkkuuskivääreillä.

Kun meidät valittiin tähystäjäksi, niin lähdimme suoraan noin viikon metsäleirille. Siellä meille
opetettiin alusta loppuun kaikki tehtävät. Tähystäjän työ on todella laskennallista ja huomioitavaa on paljon, kuten esimerkiksi tuulen suunta.

Tämä on mielestäni erittäin hieno tehtävä, tänne hain ja tänne pääsin. Alun perin ajattelin jopa RUK:ta, mutta koronan takia en voi treenata niin paljoa ja tavoitteellisesti, joten puolen vuoden palvelus on minulle parempi vaihtoehto. Tavoitteenani on kuitenkin suorittaa intti niin hyvin kuin pystyn alusta loppuun saakka.

Intin tiukkaan kuriin on ollut mielestäni aika helppo sopeutua, koska osasin odottaa sitä. Jos itsekuria ei löydy valmiiksi, niin sitä kyllä kasvatetaan ihan kunnolla. Kyllä täällä pojasta kasvaa mies.

Parasta on ehdottomasti ollut Onttolan ruoka, se on kuin lahja jumalalta. Olen myös tykännyt
korona-ajan lomarytmeistä, pidemmillä lomilla ehtii tehdä enemmän, vaikka painavathan ne pitkät kiinniolot. Tämä on vähän erilainen inttikokemus, koska nyt tulee vietettyä niin paljon enemmän aikaa muiden varusmiesten kanssa. Tupakavereista tulee hyviä ystäviä ja intin ajaksi kuin perheenjäseniä.

Mitä vielä toivoisin intiltä? Puolustusvoimat voisi järjestää eri komppanioiden välisiä olympialaisia tai taitokilpailuja. Niissä nähtäisiin kuka on kuka."