Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Camilla Valtanen

Kuvassa matruusi Hoffström.

"Kaikki, mitä ei osaa, opetetaan ja koulutetaan"

Janina Forss

Laivakokki, matruusi Jani Hoffström on intissä saanut kokea muun muassa Turun ulkosaariston maisemat ja yhteistyön kadettien kanssa. Ruoanlaittotaidot olivat palveluksen alkaessa olemattomat, mutta intti on opettanut paljon.

Matruusi Jani Hoffström / Merisotakoulu / Reserviupseeriosaston esikuntajoukkue / TJ 51

"Palvelustehtävässäni toimin laivakokkina ja lääkintämiehenä. Tehtävään kuuluu meidän aluksellamme ruoanlaitto, lääkintämiehen tehtävät sekä laivan kansityöskentely. Setti on siis aika monipuolinen. Olemme myös ohjaamossa ruorimiehen tehtävässä.

Alun perin hain laivastoon sen takia, että kaikki sanoivat, ettei sinne pääse. Täällä nyt kuitenkin olen, ja tänne pääsin. Lisäksi laivastossa palveleminen on erilaista ja tehtävät ovat mielenkiintoisia. Laivakokiksi päädyin vahingossa.

Kaikki, mitä ei osaa, opetetaan ja koulutetaan täällä. En esimerkiksi osannut tehdä ruokaa ollenkaan, mutta siinä sen oppii, kun on pakko tehdä. Intissä olen myös oppinut, että asiat kannattaa pitää omana tietonaan – ei kannata sanoa, mitä sylki suuhun tuo. Kun tekee niin kuin sanotaan, pääsee helpolla eteenpäin. 

Mieleeni ovat jääneet reissut, joita olemme tehneet Turun ulkosaaristoon. Kävimme katsomassa maisemia, ja todella mielenkiintoisia paikkoja löytyi. En edes tiennyt, että Suomesta löytyy tuollaisia paikkoja. Meillä on muutama alus, joilla liikumme. Alukset ovat niin pieniä, että meillä on tiivis porukka. On mukavaa, kun samojen äijien kanssa pääsee tekemään koko ajan kaikkea hauskaa.

Ruoanlaitto oli aluksi haastavaa. Keittiöparini kanssa emme kumpikaan osanneet tehdä ruokaa, ja siinä sitä sitten oltiin, kun aluksen päällikkö tuli kysymään 'Mikä on viikon ruokalista?'. Ajattelin, että 'Jaa-a, hyvä kysymys'.

On ollut todella mielenkiintoista olla kadettien kanssa tekemisissä, keskustella heidän kanssaan ja tehdä yhdessä hommia. Kadeteilla on isompi ja kattavampi tietotaito. He eivät pidä itseään ylempiarvoisina, vaan olemme kaikki samaa porukkaa. Se on ollut todella mukavaa."