”Harmi, että joitain äitejä ei ole enää näkynyt”
Elisa Suomi-Kuuselalle oli tärkeää jatkaa maanpuolustusharrastusta lapsen saamisen jälkeen.
Vanhemmuus muuttaa elämän kaikkia osa-alueita, kun ajankäyttöä täytyy miettiä uusiksi. Sen tietää aktiivinen reserviläinen, Liedossa asuva Elisa Suomi-Kuusela, jonka on täytynyt viime vuosina miettiä, miten maanpuolustusharrastus ja pikkulapsiarki sopivat yhteen.
– Kaikkeen ei voi vanhempana venyä tai olla aina poissa. Lapsen saatuani olen priorisoinut sitä, mihin harjoituksiin ehdin ja haluan eniten osallistua, reservin yliluutnantti toteaa.
Suomi-Kuusela suoritti varusmiespalveluksen saapumiserässä 1/10 sotilaspoliisin koulutushaarassa. Hän ei tiennyt kotiutuessaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksestä (MPK) tai siitä, miten aktiivisessa roolissa maanpuolustus näkyisi hänen elämässään.
Kului pari vuotta reservissä, kunnes Suomi-Kuusela sai ensimmäisen kutsun Puolustusvoimien vapaaehtoiseen harjoitukseen. Vasta siellä hän kuuli muilta MPK:ssa toimivilta henkilöiltä, että ”tätä voi tehdä vapaa-ajallakin”.
– Allekirjoitin sitoumuksen ja aloin käydä erilaisissa harjoituksissa. Sittemmin olen suorittanut MPK:n kouluttajakoulutuksia, ja Puolustusvoimien vapaaehtoisia ja pakollisia kertauksiakin on riittänyt, noin 150 kertauspäivää kerännyt Suomi-Kuusela kertoo.
Raskaus- ja imetysaikanakin mukana
Suomi-Kuusela tuli äidiksi kaksi vuotta sitten. Vanhemmuuden myötä hänen osallistumisensa maanpuolustustoimintaan on muuttunut, mutta ei suinkaan loppunut. Tänäkin keväänä pienen lapsen äiti osallistuu yhteen kertausharjoitukseen ja pitää peräti neljä MPK:n kouluttajakurssia.
– Kouluttajakurssit ovat minulle mieluisimpia ja sellainen bravuurini. Olen priorisoinut niitä siksikin, että toisessa osaamisalassani, sotilaspoliisikoulutuksissa, riittää hyvin kouluttajia.
Toisin kuin kertausharjoituksiin, MPK-toimintaan saa osallistua raskaanakin. Sen ansiosta Suomi-Kuusela pysytteli maanpuolustustoiminnassa myös lasta odottaessaan.
– En tietenkään tehnyt raskaana rambotemppuja, koska johtajana pystyin valitsemaan kuka kouluttaa mitäkin. Maastopukukaan ei mahtunut lopuksi raskaus¬vatsan päälle.
Pienen vauvan imetysaikana Suomi-Kuusela ei kokenut toimivaksi osallistua viikonlopun pituisille kursseille. Kaikesta hän ei jäänyt paitsi silloinkaan. Esimerkiksi MPK:n Kurssinjohtajan käsikirjan (2024) kirjoittaminen onnistui vauva-aikanakin.
– Vauva oli joskus mukana kirjoitustyöhön liittyvissä tapaamisissa. Välillä hän nukkui, tutki leluja tai kiersi sylistä toiseen, Suomi-Kuusela muistelee.
Maanpuolustuskursseille lietolaisäiti palasi, kun vauva oli noin yhdeksän kuukautta. Kynnys toimintaan oli verrattain matala, koska hän koki olevansa fyysisesti edelleen hyvässä kunnossa. Lisäksi kyseinen MPK-kurssi järjestettiin naapurikaupungissa Turussa, joten Suomi-Kuusela pääsi öiksi kotiin vauvan luo.
”Minulta on kysytty, missä lapseni on”
Suomi-Kuusela varmisti aina hyvissä ajoin, oliko vauva tervetullut mukaan esimerkiksi MPK-kurssien suunnitteluun tai valmisteluihin. Pääosin vastaanotto on ollut lämminhenkistä.
Edelleen monille on maanpuolustuspiireissä uutta se, että johonkin voi mennä lapsi mukana. Suomi-Kuusela haluaa avartaa katseita sille, etteivät lapset estä tiettyjä asioita.
– Jos on varsinkin pieni vauva, joka on tyytyväinen, niin miksei tämä voisi tulla esimerkiksi työ- ja kehittämisryhmien näkemisiin?
Aktiiviselle kertaajalle maanpuolustusharrastus on niin iso osa elämää, että siinä mukana pysyttely on hänelle tärkeää ja itsestäänselvää. Kaikilta vanhemmilta se ei onnistu.
– Harmi, että joitakin äitejä ei ole enää näkynyt vanhemmaksi tulon jälkeen.
Lapsista ja lapsiarjesta kyllä puhutaan Suomi-Kuuselan mukaan maanpuolustustoiminnassa, mutta työtä tiettyjen ajatusmallien muuttamiseksi riittää.
– Minulta on kysytty harjoituksessa, missä lapseni on. Olen pitänyt sitä outona ja todennut vain, että kotona isänsä kanssa. Tuskin yhdeltäkään isältä maanpuolustuspiireissä kysytään tätä, Suomi-Kuusela hämmästelee.
Entä jos kertauskutsu käy molemmille?
Suomi-Kuuselan mies on ollut kannustava vaimonsa maanpuolustusaktiivisuutta kohtaan. Hän rohkaisi tätä jo seurusteluaikana hakeutumaan varusmiespalvelukseen.
– Mies sanoi, että intti olisi hyvä paikka minulle. Hän on ollut itse maakuntakomppaniassa, mutta sittemmin maanpuolustus on ollut meistä isommin minun elämässäni.
Jos molemmat vanhemmat ovat aktiivisia maanpuolustusharrastajia, vaatisi toimintaan osallistuminen kenties enemmän lastenhoitojärjestelyjä. Nyt Suomi-Kuuselan käymiset kertausharjoituksissa tai MPK-kursseilla eivät vaadi kuitenkaan suuria ponnisteluja, kun mies on mielellään lapsen kanssa.
Sekä MPK-kurssit että Suomi-Kuuselan vetämät kouluttajakoulutukset ovat enimmäkseen viikonlopun pituisia.