“Eihän intistä ole mitään hyötyä”

Vaikka varusmiespalveluksessa vietetty aika voi tuntua turhalta, ei asia välttämättä ole niin yksioikoinen. Voisiko telamiinan asentamisen ja ampumisen harjoittelemisesta ollakin jotain hyötyä?

Suomalaisten valmiutta puolustaa omaa maataan on mitattu samalla kysymyksellä vuodesta 1963 lähtien. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) viimeisimmän mielipidetutkimuksen mukaan 71 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että maata tulisi puolustaa "aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta". Pitkällä aikavälillä maanpuolustustahto on säilynyt kansainvälisesti verrattaessa korkealla tasolla.

Varusmiespalvelus konkretisoi maanpuolustuksen suomalaisille. Intissä jokaiselle määrätään palvelustehtävä, ja hänet koulutetaan täyttämään tämä tehtävä poikkeusoloissa. Asevelvolliset oppivat ainakin suurin piirtein tietämään, mitä heiltä odotetaan. Tilanne ei ole sama esimerkiksi naisille, jotka eivät ole asevelvollisia. Tietävätkö he mitä heiltä kriisitilanteissa odotetaan? Tietämättömyys ei varmasti ainakaan lisää maanpuolustustahtoa.

Uskon, että varusmiespalveluksen mollaaminen julkisuudessa on ainakin osittain tietämättömyyttä. Tietysti jokainen intin käynyt on varmasti muodostanut aiheesta oman mielipiteensä johon heillä on täysi oikeus, mutta eniten minua ihmetyttävät sellaisten ihmisten vahvatkin kannanotot aiheeseen, jotka eivät ole varusmiespalvelusta suorittaneet, tai eivät aio tulevaisuudessa niin tehdä.

Näin taannoin Snapchat-palvelussa erään suomalaisen, etenkin noin 15–20 vuotiaiden nuorten suosiman "some-persoonan" avautumisen aiheesta. Hän ei todellakaan tulisi menemään varusmiespalvelukseen, koska "eihän siitä ole mitään hyötyä".

Itse näkisin, että intistä voi olla hyötyä myös sinulle itsellesi. Voit hankkia johtajakokemusta, kehittää kuntoasi tai saada itsellesi esimerkiksi kalliit BE- ja CE-ajokorttiluokat sekä ammattipätevyyden valtion piikkiin. Erityistehtävissä taas voit hyödyntää ja kehittää siviiliosaamistasi.

Intistä voi olla hyötyä myös sinulle itsellesi, mutta näkisin, että varusmiespalveluksen tarkoituksena on kouluttaa nuoria miehiä ja naisia niin hyvin, ettei tätä osaamista ole koskaan tarpeen käyttää. Vaikka voi tuntua, että metsässä tetsaaminen on ikävää ja hyödytöntä sinulle, sillä on kuitenkin merkitystä maan puolustamisen kannalta. Jonkun on oltava valmiina tekemään se, jotta jokapäiväiset asiat voivat toimia. Jotta ihmiset voivat mennä normaalisti töihin joka aamu ja jotta ihmiset voivat jakaa omia mielipiteitään sosiaalisen median kanavissa.