Kuva: Antti Pennala

Valtioneuvoston istuntosali, jossa suurimmat maata koskevat päätökset syntyvät.

Yhdessä-viikonloppu avaa ovet keskustelulle maanpuolustuksesta

Antti Pennala

Puolustusministeriön virkamiehet vastaavat kansalaisten kysymyksiin Säätytalolla.

Suomi 100 Yhdessä -viikonloppuna valtioneuvosto avaa ovensa kansalaisille. Valtioneuvoston linna, Säätytalo ja useat muut valtion rakennukset ovat avoinna tulevana lauantaina 26.8. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Avointen ovien aikaan on mahdollisuus vierailla myös oikeus-, sisä- ja ulkoasiainministeriöissä.

Puolustusministeriö järjestää Säätytalolla avoimen keskustelutilaisuuden kansalaisille. Yleisöllä on mahdollisuus keskustella ajankohtaisista puolustukseen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista puolustusministeriön virkamiesten kanssa.

– Turvallisuussyistä puolustusministeriön ovia ei voida avata, kommentoi viestintäjohtaja Max Arhippainen puolustusministeriöstä.

Arhippainen kertoo virkamiehiä olevan kymmenkunta puolustusministeriön eri osastoilta, kuten puolustus- ja resurssipoliittisilta osastoilta sekä lainsäädäntöyksiköstä.

Arhippaisen mukaan on kuitenkin tärkeää, että kansalaiset pääsevät keskustelemaan puolustukseen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista. Tällä hetkellä on useita puheenaiheita, jotka kiinnostavat kansaa.

– Suurinta mielenkiintoa herättävät strategiset suorituskykyhankkeet ja valmiuden kohottaminen. Viimeaikaisten tapahtumien takia tiedustelulainsäädäntö noussee myös esille kysymyksissä, arvioi Arhippainen.

– Virkamiehet eivät ole valmistelleet esityksiä tai luentoja. Tilaisuus perustuu kansalaisten omiin mielenkiintoihin, joista voi kysyä, kertoi Arhippainen.

Valtioneuvoston juhlahuoneiston kattokruunujen alla sorvattiin nykyisen hallituksen hallitusohjelma.

 

Valtioneuvoston kanslian, hallintoyksikön edustustilojen ryhmäpäällikkö Hanna Nuutinen kertoi Säätytalossa järjestettävän valtioneuvoston eli ministeriöiden erilaisia tilaisuuksia lounastapaamisista cocktail-tilaisuuksiin sekä erilaisia seminaareja.

– Valtioneuvoston juhlahuoneisto eli Smolna sopii Säätytaloa paremmin illallisten ja cocktail-tilaisuuksien järjestämiseen, sanoi Nuutinen.

Smolnassa järjestetään paljon esimerkiksi Pääesikunnan ja puolustusministeriön tilaisuuksia. Se tunnetaan myös hallitusneuvotteluiden järjestämispaikkana.

Valtioneuvoston juhlahuoneiston käyttöoikeus on ensisijaisesti ministereillä, oikeuskanslerilla ja puolustusvoimain komentajalla.

Säätytaloa voivat käyttää muun muassa ministeriöiden päälliköt, korkein hallinto-oikeus ja korkein oikeus sekä eduskunnan puhemiehistö, valtion virastojen ja laitosten päälliköt sekä valtioneuvoston virkamiehet pienten kokoushuoneiden osalta.

Marsalkka Mannerheimin työpöytä on toiminut vielä tänäkin päivänä presidentti Sauli Niinistön käytössä.