Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Merja Hämäläinen

Kenraalimajuri Jorma Ala-Sankila (vas.) ja kapteeni Timo Hiljanen (oik.) olivat mukana yli 20 tonnia painavan muistomerkin paljastamisessa.

Rauhanturvaajille muistomerkki Säkylään

Alec Neihum

Menehtyneille rauhanturvaajille omistettu muistomerkki paljastettiin Säkylässä viime lauantaina. Patsas sijoitettiin Säkylään osittain opetustarkoituksessa.

Suomalaisen rauhanturvaamisen 60-vuotinen historia on vaatinut veronsa. Kansainvälisen kriisinhallinnan operaatioissa on menehtynyt yhteensä 49 suomalaista rauhanturvaajaa. Porin prikaatissa 28. toukokuuta paljastettu muistomerkki on valmistettu Varpaisjärven mustasta dioriitista.

Paljastustilaisuus piti sisällään muun muassa Varusmiessoittokunnan musiikkiesityksen ja useita puheita.

– Esimerkiksi puolustusvoimat, rauhanturvaajaliitto ja menehtyneiden omaisten edustajat laskivat myös seppeleet muistomerkille, kertoo muistomerkkihankkeen työryhmän sihteeri, kenttärovasti Janne Aalto.

Muistomerkin suunnittelijan, kuvanveistäjä Matti Peltokankaan mukaan patsaan kuutiomainen rakenne pitää sisällään vahvaa symboliikkaa.

– Muistomerkki on muodoltaan kuutio, mikä symboloi yhteiskuntaa. Kuutio on kiilattu neljään osaan, niin että se halkeaa, ja päälle on asetettu kansi. Kansi symboloi rauhanturvaajia, osat paikallaan pitävää voimaa – jottei kuutio hajoaisi kokonaan,  Peltokangas kuvailee.

Merkki muistuttaa riskeistä

Patsasta ei sijoitettu Porin prikaatiin ja Säkylään sattumalta. Suomalaisia kansainvälisiin tehtäviin lähteviä sotilaita koulutetaan tällä hetkellä juuri Porin prikaatissa.

– Merkki sijoitettiin Säkylään myös opetustarkoituksessa. Teemaksi muodostui, että ei ole ollut, ei ole, eikä tule olemaan yhtäkään riskitöntä operaatiota. Patsas muistuttaa operaatioihin lähteviä siitä, että riskejä on aina olemassa, Aalto toteaa.

Muistomerkkiin on merkitty 49 menehtyneen rauhanturvaajan muistoksi 49 pientä ristiä, sekä esimerkiksi alueita, joilla suomalaiset rauhanturvaajat ovat toimineet. Kuvanveistäjä Peltokankaan mukaan muistomerkki muistuttaa sattumalta kannellisia hautoja, joita rauhanturvaajat ovat kohdanneet operaatioissa esimerkiksi Siinailla.

– Rauhanturvaajille on tullut operaatioissa rakenteeltaan samanlaisia hautoja vastaan muun muassa Siinain niemimaan vuoristoilla. Samanlaisia elementtejä tuli ihan sattumalta tähän muistomerkkiinkin.