Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kristian Wallin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti lain puolustusvoimien uudesta kolmannesta tehtävästä Presidentin esittelyssä.

Tasavallan presidentti vahvisti puolustusvoimien uuden kolmannen tehtävän

Totti Lammela

Puolustusvoimien uusi kolmas tehtävä kansainvälisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta vahvistettiin tänään. Lait tulevat voimaan 1. heinäkuuta 2017.

Tänään puolilta päivin tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti lainmuutokset, jotka koskevat puolustusvoimien osallistumista kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen.

Puolustusvoimilla on nyt neljä tehtävää: Suomen sotilaallinen puolustaminen, muiden viranomaisten tukeminen, kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen sekä osallistuminen kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan.

Puolustusministeriön lainsäädäntöjohtajan Hanna Nordströmin mukaan uuden lainsäädännön tavoitteena on tehdä mahdolliseksi jo Lissabonin sopimuksessa sitouduttujen avunantoa koskevien lausekkeiden toteuttaminen.

– Pystytään siten entistä paremmin toimimaan jos näitä avunpyyntöjä tulee, kun ei ole rajoitteita. Aikaisemmin Suomi kun ei välttämättä ole pystynyt toimimaan täysipainoisesti vaativissa kansainvälisissä tehtävissä, Nordström sanoo.

Lainmuutokset vastaavat nyt kysymyksiin avun antamisesta, kuten millaisella henkilöstöllä apua voidaan antaa ja mitä voimakeinoja saa käyttää. Se myös vastaa siihen, millä tavalla ulkomainen joukko voi toimia Suomessa, mikäli Suomi pyytää apua.

Kansainvälisen avun antamiseen voidaan jatkossa määrätä puolustusvoimissa työskentelevä henkilö. Tietysti näissä tilanteissa pyritään käyttämään kansainväliseen toimintaan jo sitoutuneita. Myös reserviläisillä on mahdollisuus osallistua.

Muutokset helpottavat toimimista sellaisissa tilanteissa kuten Pariisin terrori-iskujen yhteydessä tullut Ranskan avunpyyntö, tai esimerkiksi vedenalaisen toiminnan tutkiminen Suomen ja Ruotsin välillä.