Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Rasmus Härkönen

Kaikkea ei saa jakaa somessa.

Näin käytät somea intissä

Juuso Kurttila

Sosiaalinen media on vakiintunut osaksi kansalaisen jokapäiväistä elämää, erityisesti nuorten keskuudessa. Siviilissä sosiaalista mediaa on helppoa käyttää osana arkea, mutta varusmiespalveluksessa tai kertausharjoituksissa tulee turvallisuussyistä käyttäytyä verkossa harkitummin.

Pääesikunta on tehnyt sosiaalisen median toiminnan ohjeen varusmiehille ja reserviläisille. Puolustusvoimien viestintäjohtaja, kommodori Jan Engström kertoo, että ohjeilla taataan palvelusturvallisuus, mutta ennen kaikkea operaatioturvallisuus.

– Ohjeilla pystytään havainnollistamaan yksinkertaisilla esimerkeillä, missä tilanteessa ja miten on soveliasta käyttäytyä somessa. Silloin kun ollaan palvelustehtävässä, noudatetaan vähän eri sääntöjä kuin normaalisti vapaa-ajalla tai siviilissä, Engström toteaa.

– Palvelusturvallisuus turvataan siten, etteivät kännykät ole harjoituksissa tiellä. Puhelimen käyttö vie aina toisen käden ja taistelijan huomion. Ennen kaikkea halutaan varmistaa tieto- ja operaatioturvallisuus, eli mitä tietoa välitetään esimerkiksi kuvien kautta.

Ulkomaiset tiedustelijat voivat hyödyntää valokuvista saatua tietoa, esimerkiksi kuvauspaikasta tai -ajasta. Taitava tiedustelija osaa hyödyntää jopa viattomista selfieistä saatua tietoa.

Engström korostaa, ettei ohjeilla yritetä eristää varusmiehiä somesta, vaan varmistaa että kaikilla varusmiehillä ja reserviläisillä on tiedossa se raja, missä määrin sosiaalista mediaa voi varusmiespalveluksen aikana käyttää.

Ohjeessa on hyvä ohjenuora, jonka mukaan varusmiehet pääsevät jo pitkälle: ‘’Sotilaan roolissa voit kertoa millaista oli, mutta et missä olet, minne menet ja mikä sotilaallinen tehtäväsi on.’’  Tämän lisäksi kannattaa muistaa seuraavat tärpit.

  1. Et voi julkaista kuvia tai videoita palveluspaikasta ja -kavereista sosiaalisessa mediassa, sillä sotilasalueella kuvaaminen on pääsääntöisesti kielletty.
  2. Voit kirjoittaa omista tunnelmistasi Facebookiin, blogiin tai muuhun vastaavaan. Muista kuitenkin, että sotilasasioista et voi kertoa.
  3. Perehdy käyttämiisi palveluihin ja niiden paikkatietoasetuksiin. Sotilaallisissa harjoituksissa paikkatieto voi olla kriittistä, sillä se voi kertoa joukon toiminnasta liikaa.
  4. Mikäli julkaiset kuvia sosiaalisessa mediassa vapaa-ajalla palveluskavereiden kanssa, muista kysyä kaverin suostumus kuvan julkaisemiseen. Salli kaikille yksityisyys.


Sometoiminnan ohjeen varusmiehille ja reserviläisille löydät täältä.