kuva: puolustusvoimat

SKVJ-koulutuksen käyneet reserviläiset osallistuivat toukokuussa Kevadtorm 2017 -harjoitukseen Virossa. Nyt SKVJ:ssa palvelevat varusmiehet suuntaavat syyskuussa Ruotsiin Aurora 17 -harjoitukseen.

Lisähaku toi riittävästi kiinnostuneita valmiusjoukkoon

Juuso Kokkonen

Kasvanut rauhanturvaajien määrä on pakottanut Suomen kansainvälisen valmiusjoukon järjestämään lisähaun toista vuotta putkeen.

Suomen kansainvälinen valmiusjoukko (SKVJ) on pyrkinyt lisäämään hakijamäärää, minkä johdosta viime vuoden tapaan järjestettiin lisähaku, joka päättyi 21. elokuuta.

Niin kesän kuin talven saapumiseristä koulutetaan varusmiehiä SKVJ:oon. Kapteeni Petteri Kauppisen mukaan volyymia SKVJ:n koulutuksessa on pyritty kasvattamaan.

– Molemmilla saapumiserillä on SKVJ:n koulutusta, minkä vuoksi hakijamäärää on kasvatettu. Taustalla on se, että kansainvälisiin operaatioihin kuten Libanoniin osallistuminen on kasvanut määrällisesti.

Suomen kansainvälinen valmiusjoukko on varusmiehistä koostuva joukko, joka saa sotilaallisen maanpuolustuksen lisäksi erikoiskoulutuksen kriisinhallintatehtäviin. Yli puolet koulutuksen saaneista lähtee puolentoista vuoden sisällä varusmiespalveluksen päättymisestä rauhanturvaajiksi.

SKVJ:n varusmiehet palvelevat 347 vuorokautta Porin prikaatissa Säkylässä. Jokaiselle saapumieserälle pyritään järjestämään kansainvälinen harjoitus joko varusmiespalveluksen aikana tai pian sen jälkeen reserviläisenä.

– Tällä hetkellä SKVJ:ssa palvelevat varusmiehet osallistuvat syyskuussa Aurora 17 -harjoitukseen Ruotsissa, Kauppinen sanoo.

Varsinainen haku Suomen kansainväliseen valmiusjoukkoon keväällä tuotti Kauppisen mukaan yhtä paljon hakijoita kuin aikaisemminkin.

– Lisähaussa, jonka jouduimme vielä toteuttamaan, tuli ihan hyvä määrä hakijoita. Noin 120 hakijaa, hän kertoo.

Kauppisen mukaan Suomen kansainvälisen valmiusjoukon hakijamäärät ovat hyvällä tasolla.

– Lukumäärä on sellainen, että oletamme löytävämme tästä sen verran sopivia hakijoita, että saamme yksikön täytettyä.

Täydentävässä haussa kansainvälisiin valmiusjoukkoihin hakeneille järjestetään valintakoetilaisuus 9.–10. lokakuuta.