Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Valtteri Nevalainen

Jaana Sundberg pokkasi vuoden sotilasurheilija -palkinnon lisäksi puolustusvoimien edustusvalmennuksen ja liikuntatoimen kilven. Tunnustus myönnetään ansiokkaasta työstä puolustusvoimien edustusurheilussa sekä kansallisessa ja kansainvälisessä kilpailutoiminnassa.

Vuoden sotilasurheilija siirtyi tatamin reunalle

Roni Raunola

Eilen tiistaina julkistettiin puolustusvoimien vuoden 2016 sotilasurheilija, varusmiesurheilija sekä sotilasvalmentaja.

Riihimäen Judoseuran Jaana Sundberg on valittu vuoden sotilasurheilijaksi. Urheilukoulussa palveleva kersantti sijoittui viidenneksi Kazanissa järjestetyissä EM-kilpailuissa huhtikuussa.

Joulukuussa Sundberg voitti sotilaiden MM-pronssia Sveitsissä. Kyseessä oli viimeinen kansainvälinen turnaus, johon hän osallistui aktiiviurallaan. Moninkertainen Suomen mestari jätti vuoden 2016 SM-kisat väliin.

Lukuisista saavutuksistaan Sundberg pitää kirkkaimpana helmenä Lontoon olympialaisten edustuspaikkaa.

– Se oli todella tiukan työn takana. Karsinta on kaksivuotinen ja koko ajan pitää olla kovassa kunnossa. Lisäksi olen ollut neljä kertaa aikuisten arvokisoissa mitaliotteluissa, hän kertaa.

– Pariisin grand slamissa sijoituin toiseksi pari vuotta sitten. Lisäkseni kaksi suomalaista on ottanut siitä mitalin 20 vuotta sitten, joten se on ollut aika harvinaista herkkua.

Tulevaisuudessa Sundberg aikoo pysyä tiiviisti urheilun sekä oman lajinsa parissa. Hän on aloittanut pestin nuorten judomaajoukkueen apuvalmentajana.

Vuoden varusmiesurheilijaksi on valittu pituushyppääjä Kristian Bäck. Menestyksekäs vuosi toi 20-vuotiaalle reservin alikersantille uuden ennätyksen, 795 senttimetriä. Nuorukaisen aiempi ennätys parani palveluksen aikana huimat 45 senttimetriä.

Aikuisten arvokisojen ensikertalainen jäi Amsterdamin EM-kisoissa mitalista vain kaksi senttiä ja sijoittui viidenneksi. Mitalien makuun hän pääsi myöhemmin kesällä Kalevan kisoissa voitettuaan SM-pronssia. Sisäratojen SM-kisoissa Vasa Idrottssälskapia edustava Bäck juhli kultamitalia.

Valmentajana toimiva isä, Mikael Bäck, vastaanotti palkinnon Teneriffalla leireilevän poikansa puolesta. Hän toteaa määrätietoisen työn ja oikeanlaisen harjoittelun mahdollistaneen Kristianin menestyksen.

– Fyysinen rasite, joka tulee armeijassa vastaan, on erilaista mihin hän on tottunut tavallisesti harjoitellessa. Jottei elimistö menisi ylirasitustilaan, päätimme hänen tekevän vain 30–40 prosenttia normaaliharjoituksista. Aina viikonloppu- ja harjoitusvapailla vedimme täysillä, Bäck valaisee.

Tulevan vuoden päätavoite on alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut Puolassa. Bäck on harjoitellut palveluksensa jälkeen täyspäiväisesti kirkkain mitali ja kahdeksan metrin maaginen raja tähtäimenään.

Yliluutnantti Mikko Niskanen on valittu vuoden sotilasvalmentajaksi. Niskanen valmentaa ja tukee Urheilukoulussa sekä suunnistajia että pyöräsuunnistajia.

Niskanen aloitti suunnistuksen jo 6-vuotiaana ja matkan varrella rooli on vaihtunut kansallisen tason kilpailijasta seuratoimijan kautta valmentajaksi. Hän näkee, että kokonaisvaltainen valmennuksellinen tukeminen on auttanut Urheilukoulun varusmiehiä kehittymään urheilijoina myös vaativan varusmieskoulutuksen ohessa.

– Edellisen saapumiserän suunnistajia on päässyt aina miesten maajoukkueeseen saakka ja urheilijat ovat edistyneet vuoden aikana. Varusmiehiä on mahtunut viime vuosina myös Suomen joukkueeseen sotilaiden MM-kisoihin ja tulokset ovat olleet hyviä, Niskanen kertoo.

Tänä vuonna sotilassuunnistuksen MM-kisat järjestetään Suomessa. Niskanen kertoo, että työ kesäkuista koitosta kohti on jo alkanut.

– Valmennus- ja leirisuunnitelmat ovat tehty niin, että toivon mukaan Urheilukoulusta mahdollisimman moni pääsisi edustamaan Suomea. Olemme valmiita haasteeseen.