Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Ruotuväki

Jari Helkaharjun mukaan kurssilla ei kaiholla muisteltu omaa inttiaikaa vaan korkeintaan vertailtiin, mitä sotilaana toimimisen kannalta oli muuttunut.

Vänrikiksi vielä reservistäkin

Heidi Tuomola

Motivoituneille reserviläisille halutaan puolustusvoimissa tarjota mahdollisuutta edetä myös johtajakoulutukseen. Täydennyskursseja järjestetään reservin sotilasarvon mukaan vuorovuosin, ja ne sisältävät sekä verkko- että lähiopintoja.

Sotilasjohtamiskurssien päämääränä on täydentää reserviläisen tietoja ja taitoja joukkueen johtamisesta komppanian osana. Lähes vuoden kestävässä koulutuksessa miehistöstä aliupseeriksi koulutettavien opintoihin sisältyy lähiopetusta ja harjoituksia noin 30 vuorokautta, aliupseereista upseereiksi koulutettavilla 40 vuorokautta. Samalla kurssilla sotilasjohtamista voi opiskella sekä reserviläiset että puolustusvoimien kantahenkilökunta. Lähiopetusjaksoilla opiskelijat maijoitetaan kasarmiolosuhteisiin. Reserviläisille lähijaksot toteutetaan kertausharjoituksina.

Reserviupseerikoulun apulaisjohtaja, everstiluutnantti Pekka Halosen mukaan koulutus on täysin rinnastettavissa rankkuudeltaan varusmiespalveluksen aikana mahdollisesti suoritettuun johtajakoulutukseen. Kirjekurssista ei siis ole kyse.

– Puolustusvoimissa halutaan mahdollistaa elinikäisen oppimisen polku, ja näissä kursseissa on kyse juuri siitä, Halonen avaa.

Reserviläisiä halutaan Halosen mukaan kouluttaa korkeampiin johtajatehtäviin, koska on monia erityistehtäviä, joihin tarvitaan esimerkiksi reserviupseerin koulutus.

– Kurssille päästäkseen pitää olla motivaatiota, mutta myös jo olemassa oleva tai suunnitteilla oleva sodanajan sijoitus, mihin vaaditaan johtajakoulutus, Halonen kertoo.

Fyysisiä vaatimuksia kursseille on 2 300 metrin minimivaatimus 12 minuutin juoksutestissä, joka on ehdoton. Jos opiskelija ei ylitä asetettua rajaa, hänen koulutuksensa keskeytetään välittömästi.

Ikä on vain numero

Varusmiespalveluksen suorittamisen yläikärajaksi on määritetty 30 vuotta. Reserviläisille suunnatuille sotilasjohtamisen kursseille yläikärajaa ei ole lyöty lukkoon. Halonen korostaakin, että kriisin aikana on paljon erityyppisiä tehtäviä, joihin tarvitaan erilaisia ja eri-ikäisiä reserviläisiä.

Alberto Blanco ja Jari Helkaharju ovat molemmat käyneet aliupseerista upseeriksi koulutuksen ja valmistuivat kurssilta heinäkuun lopulla. Reservin upseereiksi heidät ylennetään kuitenkin vasta aikaisintaan itsenäisyyspäivänä, jolloin joukko-osastot laativat ylennysesitykset.

Molemmat miehet kertovat työnantajien suhtautuneen hyvin arkipäivinä järjestettyyn maanpuolustuskoulutukseen. 

– Haminan lähiopetusjaksoja oli suhteellisen vähän, kun ne jakautuivat lähes vuoden ajalle, joten vapaiden järjestäminen ei ollut ongelma. Suunnitelmallisuutta tälläinen tietysti vaatii vähän, Blanco kertoo.

Blanco työskentelee Ilmatieteen laitoksella. Työn kautta hän ollut tekemisissä puolustusvoimien kanssa ja on aktiivinen reserviläinen. Varusmiespalveluksesta hän kotiutui 1994 ja sotilasjohtamisen kurssi antoi hänen mukaansa paljon uutta.

– Varusteet ovat parantuneet huimasti omasta palvelusajastani ja kurssi antoi hyvät eväät uuteen taistelutekniikaan. Kahdessakymmenessä vuodessa moni asia ehtii muuttua, Blanco pohtii.

Opiskelijoita miesten ryhmässä oli paljon ja Blancon mukaan se haastoi johtamistehtävien tasapuolisuutta. Omasta puolestaan hän koki saaneensa riittävästi harjoitusta. 

Haastavat tehtävät tiivistivät miesten mukaan opiskeluryhmän lähiopetusjaksojen aikana.

– Mukana oli ihmisiä todella monesta ammattikunnasta ja ikähaitari oli suuri parikymppisestä lähes viisikymppiseen. Jalkaväen taisteluleirillä maastoharjoituksessa porukka tiivistyi ja karmeasta kelistä huolimatta meillä oli hauskaa, Helkaharju kuvailee kokemusta.

Helkaharju työskentelee pelastuslaitoksella ja aloittaa palopäällystön koulutuksen Kuopiossa. Hänestä puolustusvoimien tarjoama johtajakoulutus antaa hyvän pohjan työelämän johtamistehtäville ja uuteen koulutukseen.

– Itselle se antoi hyvin paljon uutta perspektiiviä ihmisten johtamiseen ja varmuutta ison ihmisjoukon edessä esiintymiselle, Helkaharju kertoo.

Työkaverit ottivat Helkaharjun mukaan tiedon reserviupseerikurssille menosta huumorilla.

– Naljailivat, että eikö se intti kuulu käydä kerralla kunnolla, eikä ottaa mitään uusintoja, Helkaharju nauraa.

Ensi vuonna alkavaan aliupseereille suunnattuun reservin upseerikurssiin voi hakea syyskuun loppuun mennessä oman aluetoimiston kautta. Oppilaiden valitsemisesta vastaa Maavoimien esikunta. Seuraava miehistölle suunnattu kurssi alkaa vasta vuonna 2018.

 

Puolustusvoimien reserviläinen -sivuille tästä.