Uusi luotisuojaliivi voi korvata varusteliivin
Puolustusvoimat hankkii kehittämiään liivejä enintään 11,2 miljoonalla eurolla.
Puolustusvoimille alkaa saapua tammikuusta lähtien uusia luotisuojaliivejä. Uutta esimerkiksi liiviin liittyvä niin sanottu levynkantojärjestelmä, jonka ansiosta erillistä varusteliiviä ei välttämättä enää tarvita. Rakenne on kevyempi, mikä helpottaa taistelijan liikkumista. Lisäksi liivi on kuvioitu M05-puvusta tutulla maastokuviolla.
– Meillä on aiemmin ollut raskas taktinen liivi, joka suojaa taistelijaa 360-asteisesti. Nyt parannamme taistelijan liikkuvuutta, erittelee liivejä valmistavan C.P.E. Production Oy:n toimitusjohtaja Harri Kolu.
Käytännössä liikkuvuuden parantaminen tarkoittaa, että liivin rakenne kevenee. Tästä huolimatta kokonaisuuteen kuuluu kylkiin tulevat pehmeät suojapaneelit ja alasuoja.
Kevenemisestä huolimatta suojaustaso pysyy Kolun mukaan samana. Luonnollisesti liivi myös täyttää kaikkien standardien vaatimukset.
– Materiaalintoimittajamme ovat olleet kovilla etsiessään sopivia ratkaisuja, jotka täyttävät kaikki vaaditut ominaisuudet. Käytettävät materiaalit ovat todella korkeatasoisia, Kolu kuvailee.
Luotisuojaliivi rakentuu siten, että päällimmäisenä näkyy kankainen osa, joka peittää alla olevat suojaavat kerrokset. Kovimmissa osissa, vatsan ja selän kohdalla, suojaava osa rakentuu erilaisista kerroksista. Käytännössä kova osa on siis napakka pino samanmuotoisia suikaleita erilaisista materiaaleista. Pääosin nämä suikaleet ovat ballistista polyeteenia – silmämääräisesti jotakuinkin muovin näköistä materiaalia. C.P.E. Productionille suikaleet toimittaa alankomaalainen yritys.
Ballistisia materiaaleja saapuu liiveihin ympäri Eurooppaa, ja Kolu kehuu niitä nykyaikaisiksi ja kevyiksi. Pinnan kankaiset materiaalit kestävät lujia repäisyjä ja hankausta sekä sisältävät infrapunasuojauksen.
– Liivissä on mietitty monipuolisesti puolustusvoimien tarpeita ja siinä on otettu huomioon suojauksen lisäksi monen tyyppiset kiinnitykset, kuvailee Kolu ja nimittää liiviä samalla myös kantolaitteeksi.
Liiviin kykenee kiinnittämään monenlaisia taskuja ja osia, mukaan lukien suojanaamarin. Lisäksi uusi lähiradiojärjestelmä, jonka puolustusvoimat ottaa pian käyttöön, on huomioitu.
Majuri Juha Karjalainen, Pääesikunnan logistiikkaosaston toimialapäällikkö, kertoi lokakuussa, että juuri muokattavuus voi poistaa tarpeen erilliselle varusteliiville.
Tuotanto on määrä aloittaa joulukuun alussa. Sitä ennen Forssaan täytyy saapua yhtä aikaa yli 20 erilaista materiaalia usealta toimittajalta.
Ensimmäiseksi yhtiö valmistaa etu-, taka-, kylki- ja alasuojapaneelit. Ne tehdään leikkaamalla ballistista suojamateriaalia joko käsin leikkurilla tai muoteilla. Prosessia voi verrata vaikkapa siihen, että leikkaisi piparkakkutaikinasta kuvioita joko piparkakkumuotilla tai veitsellä piirtämällä. Taikinan sijaan kyseessä on esimerkiksi muovinen tai metallinen suojamateriaali, jota sitten kootaan kerroksittain. Sitten syntyneet suojapaneelit saumataan.
– Pelkästään suojapaneelien saumaus ja kaikkien materiaalien saaminen ajoissa on aikamoinen soppa, ja aikataulu on kiireinen, toteaa Kolu.
Levynkantojärjestelmä tekee liivistä kätevämmän, mutta valmistajalle se merkitsee myös todella monta ompeluminuuttia liiviä kohden. Yhtiön tehtaalla työskentelee monta ompelijaa, mutta tässä tapauksessa yritys tekee yhteistyötä Finn-Savotta -nimisen yrityksen kanssa, joka hoitaa ompelemisen.
Koska ommeltavana on erikokoisia ja -muotoisia kappaleita, ompelu on edelleen hoidettava käsin. Kolu iloitseekin, että käsin tehtävä työ hoidetaan Suomessa, mikä on tekstiilialalla nykyisin harvinaista.
– Olemme palkanneet ja tulemmekin palkkaamaan lisää väkeä. Liivien valmistukseen tulee osallistumaan meillä ja Finn-Savotassa yhteensä noin sata henkilöä, Kolu jatkaa.
Uuden mallin kehitti puolustusvoimat yhteistyössä toisen alan yrityksen kanssa. C.P.E. Production valittiin liivien toimittajaksi tarjouskilpailun perusteella. Liivejä toimitetaan vuosina 2017–2020, ja tilauksen arvonlisäveroton summa on enintään 11,2 miljoonaa euroa.
Uudet liivit ovat tulossa kaikkien puolustushaarojen asevelvollisten ja palkatun sotilashenkilöstön käyttöön sitä mukaa, kun uutukaisia on heille jakaa.