Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Christian Pirskanen

Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien ylintä johtoa saapui tiedotustilaisuuteen.

Suomelle ja Ruotsille laajempia yhteisharjoituksia

Alberto Politi

Suomen ja Ruotsin edustajia kokoontui alkuviikosta Helsinkiin keskustelemaan maiden välisen yhteistyön tilasta ja tulevaisuudesta. Erityisesti maavoimien välistä yhteistyötä halutaan syventää.

Maanantaina alkanut Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien edustajien kokous päättyi eilen tiistaina Helsingissä. Molempien maiden ylintä sotilasjohtoa oli kokoontunut keskustelemaan kahdenvälisen sotilaallisen yhteistyön tilanteesta ja syventämismahdollisuuksista. Paikalla oli useita korkea-arvoisia upseereita sekä Suomesta että Ruotsista. Vastaavanlaisia kokouksia maiden välillä järjestetään tässä laajuudessa noin kerran vuodessa.

Kokouksen pääpaino oli yhteisen harjoitustoiminnan kehittämisessä. Tavoitteena on harjoitusten kautta lisätä joukkojen yhteentoimivuutta. Yhteisten toimintamahdollisuuksien kasvattamisen uskotaan luovan lisää vakautta Itämeren alueelle.

Suomen ja Ruotsin merivoimat sekä ilmavoimat ovat harjoittaneet jo pitkään suhteellisen laajaa yhteistyötä. Maavoimien puolella yhteistyö on tarkoittanut käytännössä osallistumista yhteisiin kriisinhallintaoperaatioihin muun muassa Afganistanissa. Tämänkertaisessa kokouksessa keskusteltiin laajemmista harjoitusmahdollisuuksista maiden maavoimien välillä.

Suomen maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivosen mukaan tekeillä on laajempi suunnitelma, jonka tarkoituksena on luoda yhteistyötä useiden maavoimien joukko-osastojen kanssa sekä Suomessa että Ruotsissa. Merkittävintä laajemmassa yhteistyössä on harjoitustoiminnan johtaminen yhteistuumin.

– Tämä toteutetaan luomalla maiden välille yhteinen prikaatiesikunta, Toivonen kertoo.

Vuonna 2018 Suomessa on tarkoitus järjestää laajamittainen harjoitus, jossa on mukana Ruotsin maavoimien joukkoja. Harjoitus kulkee nimellä Arctic Shield 18. Harjoituksessa on tarkoitus käyttää muun muassa simulaattoreita ja muita nykyaikaisia koulutusvälineitä. Tällä pyritään selvittämään Suomen ja Ruotsin harjoitusvälineistön yhteensopivuutta.