Kuva: Christian Pirskanen

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) esittelivät puolustusselontekoa puolustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippaisen juontamassa tiedotustilaisuudessa.

Selonteko: sodanajan vahvuudeksi 280 000

Mikko Ilkko

Tänään julkaistussa Valtioneuvoston puolustusselonteossa esitetään, että puolustusvoimien sodanajan vahvuutta nostetaan noin viidenneksellä. Lisäksi valmiuden parantamiseen esitetään lisärahoitusta. Strategiset hankinnat, eli Hornetien seuraajien ja merivoimien uusien alusten hankinnat, on määrä toteuttaa budjettirahoituksella vuosina 2019-2031.

Valtioneuvosto luovutti tänään puolustuselonteon käsiteltäväksi eduskunnalle. Selonteko on valmisteltu yhteistyössä kaikista eduskuntapuolueista koostuneen parlamentaarisen seurantaryhmän kanssa.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan Suomen on kyettävä vastaamaan sotilaalliseen painostukseen, nopeasti kehittyvään yllätykselliseen sotilaalliseen uhkaan mutta myös laajamittaiseen perinteiseen sotilaalliseen hyökkäykseen.

-Avainsana on joka tapauksessa valmius ja sen parantamiseen esitetään ensi vuodesta alkaen 55 miljoonaa euroa vuodessa, Niinistö sanoo.

Kansanedustaja Ilkka Kanervan johtaman parlamentaarisen selvitysryhmän esittämää 150 miljoonan euron vuosittaista lisämäärärahaa materiaalihankintoihin esitetään jatkettavaksi vielä vuodesta 2021.

Jussi Niinistö muistuttaa, että sotilaallisiin uhkiin vastaaminen edellyttää operatiivisia joukkoja sekä laajempaa alue- ja paikallisjoukkoja.

-Selonteossa kehitämme edelleen operatiivisia alueellisia joukkoja, joiden rinnalla vahvistamme paikallispuolustusta. Paikallispuolustuksen vahvistamisessa on tarkoitus hyödyntää vapaaehtoisen maanpuolustuksen resursseja entistä tehokkaammin, Niinistö selvittää.

Suomen sodanajan puolustusvoimien vahvuutta suunnitellaan kasvatettavan. Puolustusvoimauudistuksen yhteydessä vuonna 2012 vahvuutta pienennettiin 230 000:een sotilaaseen. Nyt vahvuutta on tarkoitus nostaa 280 000:een. Joukkojen perustamisorganisaatioiden olisi tarkoitus tulla osaksi paikallisjoukkoja. Vahvuuteen lisätään myös riittävän koulutustason saavuttaneita varusmiehiä. Määrään lasketaan myös sotatilanteessa puolustusvoimiin liitettävät rajajoukot.

-Selonteossa otetaan alueellinen puolustusjärjestelmä vakavasti. Nosto on maltillinen, noin 20 prosenttia, pohtii Niinistö ja toteaa varustuksenkin järjestyvän lisävahvuudelle.