Kuva: Carl-Erik Andersson

Kuvassa raskas erikoiskuljetusyhdistelmä Ruotsin puolustusvoimien käytössä.

Maavoimille lisää kuljetuskalustoa

Alberto Politi

Belgiasta on hankittu raskasta kuljetuskalustoa, jonka tarkoitus on parantaa maavoimien huoltojoukkojen suorituskykyä.

Suomeen tuodaan tämän vuoden kuluessa kymmenen raskasta erikoiskuljetusyhdistelmää Belgiasta. Yhdistelmät koostuvat Scania T144 -kuorma-autoista ja niihin kuuluvista raskaista erikoiskuljetusperävaunuista.

Huollon tarkastaja, eversti Jyrki Nurmisen mukaan yhdistelmiä tullaan käyttämään raskaan kaluston siirtoihin ja evakuointeihin niin normaali- kuin poikkeusoloissakin.

– Kyseessä ovat raskaat lavetit, jotka on ensisijaisesti tarkoitettu raskaan kaluston, kuten Leopard 2A6- ja Leopard 2A4 -panssarivaunujen kuljettamiseen.

Vielä ei ole lopullista varmuutta siitä, millaisella aikataululla yhdistelmät saapuvat Suomeen. Nurmisen mukaan tavoite on saada ensimmäiset toimitukset kesän jälkeen, mahdollisesti jo elokuussa. Lisäksi Suomi on tehnyt lisähankintavarauksen kymmenen samanlaisen yhdistelmän hankkimisesta vuonna 2019.

Suomi ostaa kaikki yhdistelmät Belgiasta käytettyinä. Kaupan hinta on lisähankinta mukaan luettuna 2,2 miljoonaa euroa. Belgia järjestää muutaman päivän mittaisen tyyppikoulutuksen Belgiassa, johon osallistuu sekä puolustusvoimien että Millog Oy:n henkilöstöä.

Nurminen kertoo, että pääosa yhdistelmistä tullaan todennäköisesti kohdentamaan Panssariprikaatiin ja Karjalan prikaatiin, mutta mahdollisesti myös muihin joukkoihin.

– Maavoimien joukko-osastoilla on jo olemassa raskaita lavetteja. Se, kuinka monta lavettia lopulta sijoitetaan minnekin, tarkastellaan vielä erikseen tarvetta vastaavasti tämän kevään aikana. Joka tapauksessa kalustoa valmistaudutaan käyttämään koko valtakunnan alueella, Nurminen toteaa.

Lähtökohtaisesti uutta kalustoa ajaa puolustuvoimien henkilökunta, jolla on raskaan ajoneuvon kuljettamiseen tarkoitettu ajokortti.