Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: A. Pliadis/Liettuan asevoimat

Liettua on yksi useasta Nato-maasta, joka siirtyi viime vuosikymmenellä ammattiarmeijaan. Asevelvollisuus on nyt palautettu pysyvästi.

Liettua palauttaa asevelvollisuuden pysyväksi

Alec Neihum

Liettua luopui pakollisesta asepalveluksesta vuonna 2008. Asevelvollisuus on otettu uudelleen käyttöön - pysyvästi.

Liettuan puolustusneuvosto on päättänyt, että maa ottaa asevelvollisuuden pysyvästi käyttöön. Liettua luopui pakollisesta asepalveluksesta vuonna 2008, mutta otti sen määräaikaisesti takaisin käyttöön toukokuussa 2015.

Päätös asevelvollisuuden pysyvästä palauttamisesta on parlamentin sinettiä vaille valmis.

Liettua on ensimmäinen Nato-maa, joka ottaa asevelvollisuuden uudelleen käyttöön. Neuvostoliiton romahdettua moni Naton jäsen on kahden viime vuosikymmenen aikana ottanut käyttöön ammattiarmeijan. Suomen Tallinnan-suurlähetystön puolustusasiamiestoimistosta todetaan, että varusmiespalveluksen palauttaminen vastaa Liettuan haluun kasvattaa asevoimiensa reserviä.

– Liettuassa halutaan reserviläisiä lisää. On velvollisuuksia saada riittävä määrä upseereita ja sotilaita. Sotilaiden määrää ollaan kasvattamassa suuremmaksi kuin se tällä hetkellä on. Se on mahdollisesti lähtöisin nyt havaitusta paineesta idän puolelta, toimistosta kerrotaan.

Asevelvollisuuden palauttaminen juontaa juurensa Itä-Euroopan kiristyneeseen geopoliittiseen tilanteeseen. Kyse on paljolti Venäjän ja Naton vastakkainasettelusta.

– Liettua yrittää vahvistaa omaa puolustustaan, jotta Naton prikaatille saadaan hyvä niin sanottu host nation support, eli isäntämaan tuki. Naton toimenpiteet ovat vastaus Venäjän aggressioon Ukrainassa.

Muutos on herättänyt paljon keskustelua noin kolmen miljoonan asukkaan maassa.

– Aihe jakaa kovasti mielipiteitä, sillä juuri päästiin siihen, ettei pakollista asevelvollisuutta ole – oltiin pelkästään ammattiarmeijan varassa. Toiset tukevat muutosta, on hyvä asia että nuoret miehet saavat sotilaallista koulutusta. Toiset taas katsovat, että asevelvollisuus on muista budjetin meno-osioista pois, toimistosta todetaan.