Kuva: Ville Heiskanen

Utin jääkärirykmentin varusmiesten talviolosuhdeharjoitus kestää Lapissa vajaan kuukauden.

Erikoisjoukkojen harjoitus alkaa Lapissa maanantaina

Timo Muona

Vajaan kuukauden mittaiseen Northern Griffin 2017 -harjoitukseen osallistuu yhteistyökumppaneita Ruotsista, Virosta, Puolasta ja Yhdysvalloista.

Utin jääkärirykmentin vuoden tärkein talviolosuhdeharjoitus Northern Griffin 2017 alkaa maanantaina 20. helmikuuta. Erikoisjoukot ja helikopterimiehistöt hiovat toimintaansa ja yhteistoimintakykyä Lapissa vajaan kuukauden verran.

Harjoitukseen osallistujille luvassa on muun muassa yhteistoimintaa tiedustelu- ja taistelutehtävissä ja toimintakyvyn ylläpitoa pitkillä siirtymisillä tunturiolosuhteissa. Helikopterimiehistöt puolestaan harjoittelevat talvi- ja tunturilentämisen erityispiirteitä liittyen erikoisoperaatioihin ja pimeälentoihin.

Utin jääkärirykmentin komentaja, eversti Ali Mättölä kertoo odottavansa harjoitusta positiivisin ja luottavaisin mielin.

– Kyseessä on tärkeä talviharjoitus sekä kansallisen puolustuksen suorituskyvyn kehittämisen, että kansainvälisen yhteistyön kannalta, Mättölä sanoo.

Harjoitukseen osallistuu yhteistoimintakumppaneita Ruotsista, Virosta, Puolasta ja Yhdysvalloista. Yhteensä harjoitukseen osallistuu noin 520 henkilöä, joista puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen henkilökuntaa ja varusmiehiä on noin 320.

Mättölä kertoo, että Utin jääkärirykmentille Northern Griffin 2017 tarkoittaa sitä, että käytännössä rykmentin pääosat ovat noin kuukauden ajan Pohjois-Suomen alueella.

Tämän vuoden harjoitus noudattaa Mättölän mukaan perusrakenteltaan aiempien vuosien harjoituskokonaisuutta.

– Tänä vuonna hiukan poikkeavaa on se, että harjoitukseen osallistuu vähän enemmän kansainvälisiä lentolaitteita, Mättölä lisää.

Vaikka harjoitukseen odotettaisiin kunnon pakkasia, ovat lämpötilat olleet Mättölänkin havaintojen mukaan viime aikoina kovin leutoja. Luntakin voisi olla enemmän.

– Ehkä harjoitusalueella saisi olla pikkaisen enemmän lunta, vaikka sitä on enemmän kuin etelässä. Harjoittelemaan päästään kuitenkin kohtuullisissa talviolosuhteissa.